en kvinna håller en hårkam

Tappar du hår? Så kan du motverka problem med håravfall

Har du märkt av att du tappar en stor mängd hår vid hårtvätt eller när du borstar håret? Håravfall är ett problem som många människor upplever någon gång i livet. I vissa fall är håravfall ärftligt, men ibland är det ett tillfälligt problem som försvinner efter ett par månader. Det kan finnas många olika orsaker till varför du tappar mer hår än vanligt. Men oavsett anledningen till håravfall är detta problem något som ofta leder till stress och dåligt självförtroende. Om du vill motverka problem med håravfall, stärka håret och återfå volym i håret, så har vi några tips som kan hjälpa dig. Idag ska vi prata om orsakerna till håravfall samt de mest effektiva sätt att behandla håravfall.

Vad är håravfall?

Alla människor tappar hår dagligen, så hur ska man veta om man har ett problem med håravfall och tunt hår? Normalt sett tappar man mellan 50 och 150 hårstrån varje dag. Så det är inte konstigt om du märker att det finns några hårstrån på borsten efter att du har borstat håret. Men om du upplever att ditt hår har blivit betydligt tunnare eller om du även märker kala fläckar då finns det något som är orsaken till håravfall och du bör undersöka anledningen varför du tappar hår.

Vad beror håravfall på? Orsaker till håravfall

Alla människor är olika så det finns inte en universell orsak till håravfall. Det finns många olika anledningar till varför man tappar hår och det kan vara alltifrån ärftlighet till stress. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste orsakerna till håravfall. 

en kvinna kammar ut håret

 • Gener - Ganska så ofta är håravfall ärftligt och det beror på genetiska faktorer, i synnerhet hos män. Det innebär ofta att håret tunnas ut eller att hårfästet kryper uppåt. I vissa fall får man även en kal fläck på hjässan.
 • Medicin - Ibland tappar man hår av medicin. Till exempel upplever vissa kvinnor håravfall efter att de har slutat med p-piller. Dessutom kan vissa antidepressiva läkemedel eller blodförtunnande mediciner ha ökat håravfall som en biverkning.
 • Hormoner - Håravfall beror väldigt ofta på hormoner. Därför börjar många kvinnor tappa hår efter förlossning, graviditet eller vid amning p.g.a. hormonförändringarna. Dessutom är håravfall vanligt i samband med klimakteriet.
 • Sjukdom - Det finns vissa sjukdomar eller infektioner som kan orsaka att man tappar hår. T.ex. upplever man endel håravfall efter corona eller om man lider av alopecia areata som orsakar fläckvis håravfall.
 • Stress - Om du känner dig stressad under en längre period och du inte har ett bra sätt att hantera stressen, så kan det börja visa sig i olika medföljande problem. Du kan t.ex. märka att du får acne, att det kliar i hårbotten eller att du tappar hår p.g.a. stress.
 • Kost - Du är vad du äter. Om du har brist på vissa näringsämnen kan ditt hår bli påverkat och du kan börja tappa hår som en följd av detta. T.ex. så kan du uppleva håravfall vid järnbrist eller vitaminbrist. För friskt hår behövs en balanserad kost som omfattar proteiner, grönsaker, frukt, fullkorn med mera. Om din kost inte innehåller den optimala mängden nyttiga och näringsrika ingredienser då kan du kika på kosttillskott såsom vitaminerna B6, B12, vitamin E och A, niacin, biotin och zink.
 • Ålder - Med åldern minskar antalet aktiva hårsäckar vilket leder till håravfall och tunnhårighet.
 • Skadat hår - Färgat, blekt, slingat hår samt hår som ofta utsätts för värme blir ofta försvagat, ömtåligt och slitet. Som en följd kan håret brytas av nära rötterna. Slitage leder inte direkt till att du tappar hår men det leder till brutna hårtoppar och gör håret försvagat.

Om du har haft problem med håravfall under flera år och du är osäker på orsaken då är det bäst att prata med en läkare som kan ge dig en diagnos och en behandling mot håravfall.

Håravfall tips - motverka håravfall

Om håravfallet bidrar till att du känner dig nere och att du känner dig mer låg så är det dags att ändra något och hitta den rätta behandlingen mot håravfallet. Beroende på anledningen till att du tappar hår finns det olika håravfallsbehandlingar som du bör fundera på. 

en kvinna applicerar ett hårserum för att motverka problemet med håravfall

 • Om du tappar hår p.g.a. sjukdom så behöver du hitta en behandling för sjukdomen. När du kommer tillrätta med sjukdomen kommer du också att bli av med håravfallet som uppstod som en följd av din sjukdom. 
 • Ifall du har märkt att ditt håravfall beror på mediciner kan du prata med din läkare och se om du kan byta till något annat läkemedel som inte orsakar håravfall.
 • Vid ärftligt håravfall behöver du inte leta efter behandling. Men du kan hitta läkemedel som hjälper med håravfall. Det finns receptfria läkemedel och om dessa inte hjälper kan du även kontakta vården och se om det finns några receptbelagda läkemedel som kan passa dig.
 • Sist men absolut inte minst rekommenderar vi att du kikar på vårt unika Hair Growth Kit. Denna serie innehåller 3 grymma produkter mot håravfall - ett schampo, ett balsam och ett hårserum som innehåller Capilia Longa - en naturlig ingrediens som har vetenskapligt bevisats stimulera hårväxt, förbättra hårtäthet och tjocklek samt förhindra håravfall. Dessutom kommer detta kit att stärka och ge näring till ditt hår. Om du letar efter ett schampo för håravfall som verkligen ger resultat då är du varmt välkommen att testa vårt Hair Growth Kit och äntligen motverka problemet med håravfall och tunt hår. Superstjärnan i detta kit är vårt Hair Growth Activating Serum som är det mest kraftfulla steget i kitet. För att få full effekt så rekommenderar vi att du använder alla tre produkter tillsammans. 
under your skin hair growth kit mot håravfall

Alltså beroende på vad som orsakar att du tappar hår finns det olika lösningar till problemet. Det viktiga är att hitta anledningen till ditt håravfall, så att du kan hitta en anpassad behandling som passar dig. Ifall du är intresserad av vårt bäst i test Hair Growth Kit kan du läsa mer om det på våran hemsida och ta reda på hur det funkar och hjälper mot håravfall.

Har du hittat ett sätt att motverka problem med håravfall?

Om du länge har velat stoppa håravfall och hitta rätt behandling så är det dags att ta tag i detta och så att du slutar tappa hår. Ovan har vi nämnt de vanligaste orsakerna till att man tappar hår, samt förslag på olika lösningar till håravfall och tunt hår. Men nu har vi en fråga för dig - har du hittat ett vis att motverka problem med håravfall? Vad funkar för dig?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar