kvinna med håret i en handduk

3 supertips för att slippa torr hårbotten

Vi alla vill ha vackert och glansigt hår, men istället får många av oss problem med håret eller hårbotten. Numera är ett av de vanligaste hårproblemen just torr hårbotten. Har du uttorkad hårbotten så kan du också få mjäll, klåda, irritation och andra svårigheter. Därför är det bra att lära sig hur man blir av med torr hårbotten och återupplivar håret. Om du vill göra detta kan du lita på oss. Idag ska Under Your Skin experter ge dig de bästa tipsen för att slippa torr hårbotten och berätta mer om hur det uppstår och vad du kan göra för att motverka detta problem. 

Varför får man torr hårbotten? 

Torr hårbotten, mjäll och irritation kan uppstå av flera olika anledningar. Därför kan det ibland vara svårt att utpeka vad som orsakade just ditt problem. Genom att bli medveten om dessa faktorer kan du bli av med torr hårbotten eller undvika uppkomsten av uttorkad hud. Här är några faktorer som påverkar hårbottens tillstånd och hälsa.

  • Stress. Som du kanske redan visste så leder stress till en rad olika hälso-, hud- och hårproblem. Stress påverkar hela kroppen, både din psykiska och fysiska hälsa. Därmed kan det också orsaka torr och kliande hårbotten
  • Hormoner. Hormonella förändringar påverkar ofta hyn och gör den torrare eller ger den mer akne. På samma sätt kan hormoner också påverka hårbotten - då den är också en del av din hud!
  • Allergier. Hårprodukter som vi använder innehåller ofta många ingredienser, ofta ingredienser som vi inte ens känner till. Därför kan det hända att vi är allergiska mot vissa ingredienser utan att vara medvetna om det. Vissa ingredienser kan också irritera hårbotten eftersom de är alldeles för starka. Ibland kan även matallergier orsaka problem med hårbotten. 
  • Temperaturförändringar. Många människor klagar på kliande och torrare hårbotten på vintern. Temperaturskillnaden mellan värme inomhus och kyla utomhus kan torka ut huden och hårbotten. 
  • Ohälsosam kost. Om du äter ohälsosamt eller inte får i dig alla näringsämnen som du borde, kan det leda till olika hudproblem, bland annat problem med din hårbotten. För att slippa torr hårbotten så försök att förbättra din kost. 
  • Ålder. Under åren börjar huden att producera färre naturliga oljor och den blir torrare - detta gäller också hårbotten. 

Dessa är några av de vanligaste orsakerna till uttorkad hårbotten eller mjäll. Men förutom att göra förändringar på sin livsstil, kan du också förbättra hårbottens tillstånd genom att använda rätt produkter, på rätt sätt. Ska vi se vad du kan göra åt torr och känslig hårbotten? 

Bli av med uttorkad hårbotten - tips och råd

1. Använd ett milt schampo

Först och främst måste vi prata lite om schampon som du använder. Numera finns det en stor mängd av olika hårprodukter bland annat schampo. Det kan vara svårt att välja de rätta produkterna p.g.a. det stora utbudet av tillgängliga val. De flesta produkterna på marknaden innehåller många ingredienser som vi inte känner till. Vad man ofta inte är medveten om är att många schampon innehåller tveksamma och starka ingredienser som orsakar olika hårproblem. Du vill väl inte använda samma ingredienser som används för att tvätta bilar, som för att tvätta ditt hår, eller hur?  

under your skin detox schampo och balsam kit

Undvik bruket av produkter med SLS, SLES, parabener, osv. Även fast de löddrar väldigt bra och det känns som om de rengör håret ordentligt är de ofta irriterande och uttorkande. Därför är det bättre att använda ett schampo gjort av organiska och milda ingredienser. Genom att använda ett mildare schampo slipper du uttorkning av din hårbotten. Dessutom irriterar dessa produkter inte hårbotten och ofta kan de även hjälpa dig att behandla mjäll. Just därför skapade vi våran milda detox schampo

Vårt Ekologiska Detox Schampo hjälper att återhämta och avvänja håret och hårbotten från dessa dåliga ingredienser. Stegvis kommer ditt hår att vara renare längre och din hårbotten kommer inte vara lika torr och irriterad. Så tänk på detta.

2. Tvätta inte håret för ofta

Så nu när du har ett nytt och bättre schampo, vad är nästa steg? En annan viktig grej du bör veta är att du inte behöver tvätta håret varje dag. Även om du använder ett schampo som är speciellt utvecklad för torr hårbotten rekommenderar vi att inte tvätta håret varje dag. På så sätt kan du torka ut hårbotten igen. Det allra bästa är att tvätta håret två till tre gånger i veckan. Därmed kan du undvika uttorkad hårbotten och alla andra medföljande problem.

När det gäller vårt ekologiska schampo, så har vi några viktiga tips. I början kan du uppleva att ditt hår kan bli lite fetare än tidigare, men oroa dig inte. Det är helt normalt. Det som händer är att ditt hår detoxas. Det kan ta 2-6 veckor för ditt hår och din hårbotten att helt vänja sig vid vårt organiska schampo. I början kan du använda schampot så ofta som du behöver. Men efter några veckor är det bra att börja trappa ned och tvätta håret mindre ofta. När håret vänjer sig vid schampot kommer det att kännas renare, fräschare och se bättre ut, längre. Så att du inte ska behöva tvätta det lika ofta. 

3. Undvik dåliga stylingprodukter

Om du vill bli fri från torr hårbotten och klåda i hårbotten har vi ytterligare ett råd till dig. Många av oss använder inte bara vårt veganska schampot och balsamet - utan vi använder även många andra hårprodukter. Torrschampo, hårspray, vax, volympulver och liknande är väldigt vanliga produkter i mångas badrum. Men visste du att det är just dessa produkter som ofta är orsaken till att din hårbotten blir torrare

under your skin schampo och balsam som hjälper att slippa torr hårbotten

De innehåller ofta många kemiska ingredienser och så småningom byggs de upp och gör att det kliar. Eftersom dessa produkter är så starka kan det vara svårt att rengöra håret från dem. Därför är det bäst att inte använda dem alls eller att använda de så sällan så möjligt. Det är helt enkelt bäst att inte använda massa produkter i håret. Du kan också försöka hitta alternativa lösningar, såsom mer naturliga stylingprodukter. 

Följ dessa tips och återhämta hårbotten

Vi vet att många av er har problem med uttorkad hårbotten och att det kan vara svårt att förbättra tillståndet av ditt hår. Men genom att följa dessa tre tips kommer du att lyckas med att bli av med torr hårbotten! Om du vill få ännu fler tips och råd från vårt team, lämna gärna en kommentar och vi kan även skriva flera texter om problem med torr hårbotten. 

Tillbaka till blogg

8 kommentarer

Hej! Jag har klåda i hårbotten, haft länge.
Tappar mycket hår, tycker jag.
Har också blivit mer tunnhårig.
Är 69 år. Har prövat många olika schampo.
Mvh: Siv

Siv Mickelsson

Sedan jag började med ett schampoo o balsam har jag fått problem med min hårbotten. Allt annat är oförändrat vad gäller andra hårvårdsprodukter som jag endast använder på topparna. Ska jag sluta använda schampot från er eller vad rekommenderar ni?

Sofie

Jag köpte ert Detox-kit just för att jag länge lidit av torr hårbotten. Jag har följt stegen för att kickstarta detoxen, men även efter nu ca 2 månaders användning med hårtvätt 2-3 ggr/vecka så har min hårbotten blivit mycket sämre. Jag har nu stora skrovliga fält i hårbotten och det kliar mer än aldrig förr. Det är inte bara små flagor som faller från hårbotten på mina kläder utan stora flingor. Jättetråkigt då jag verkligen hade hoppats på ert schampo och balsam. Vill även tillägga att jag inte använder stylingprodukter utan låter håret självtorka.

Helén Karlsson

Hej, har andvändt ert schampo och balsam i ca 3 månader nu, tvättar håret 1-2 gånger i veckan, och mitt hår är väldigt fett och min hårbotten har börjat klia en hel del, vad ska jag göra? Sluta andvända produkterna eller ska jag fortsätta?

Denise

Hej!
Jag får väldigt lätt fett hår och misstänker att det beror på en överproduktion av talg. Jag tvättar håret max två gånger i veckan och jag märker att håret blir fett ännu snabbare om jag tvättar oftare än så. Jag upplever dock fortfarande tyvärr att det blir fett alldeles för snabbt och prövade därför erat schampo. Då var det oljigt precis efter jag tvättat och fick använda torrschampo direkt. Jag antar att detta beror på att era produkter är fetare för att inte de ska torka ut? Det är ju bra men det ser ju tyvärr ändå fett ut…

Mvh
Angelica

Angelica

Lämna en kommentar