en kvinna läser i sängen

6 vanliga vanor som påverkar din hud

Många människor tror att hudvård bara handlar om produkter som man använder. Men det är inte riktigt sant. Det finns många andra faktorer som påverkar utseendet av vår hud. Det är förstås viktigt att vårda huden med rätt produkter, men det är inte det enda man bör tänka på för att få strålande hud. Det är även din livsstil och dina vardagliga vanor som påverkar din huds utseende. Att bli mer medveten om hur dessa vanor påverkar hyn, kan hjälpa dig att förbättra livsstilen och ta hand om dig själv och din hud på rätt sätt. Vi på Under Your Skin påstår att holistisk hälsa är jätteviktigt. Så idag ska vi prata om hur livsstilsförändringar som kan förbättra din hud. 

Dåliga vanor som påverkar huden

1. Gå aldrig till sängs med smink i ansiktet

Ibland är man så trött att man bara vill lägga sig i sängen och titta på Netflix innan man somnar. Men även om man är helt slut finns det något man måste göra före sängen - tvätta ansiktet. Annars samlas smink, smuts och serum ihop i porerna och de blir igentäppta. Som följd ser porerna större ut, du kan få akne och hyn blir tråkig och texturerad.

kvinna tar bort sminket - en vana som påverkar din hud på rätt sätt

För att slippa akne och andra hudproblem glöm inte att tvätta ansiktet och ta bort sminket varje dag. Har du fet hy är det bäst att tvätta ansiktet både morgon och kväll. Om din hy är torr så kan du försöka att tvätta ansiktet endast på kvällen.

Tvättar du inte ansiktet bra och regelbundet så är alla andra produkter mindre effektiva. Använder du tex. vår Natural Glow Ansiktsolja kommer resultaten att vara sämre om huden inte är rengjord. Så det kan vara en viktig grej att tänka på.

2. Du är vad du äter - saker du äter som kan förstöra huden

Oftast kopplar man sin diet med bantning eller vikt. Men vad man får i sig påverkar mycket mer än bara vikten. Vår näring är just en av sakerna som påverkar vår hud inifrån. Att äta hälsosamt och dricka tillräckligt med vatten kommer att transformera din hud. Oroa dig inte, du behöver inte helt utesluta alla rätter som inte är 100% hälsosamma. Men det vore bra om du hittade en balans och minskade med ohälsosam mat så mycket som möjligt

Tyvärr är choklad och goda söta bakverk inte bra för hyn, särskilt om du har akne. När du avstår från socker i din diet kan du märka en otrolig förbättring av din hud. Men socker är inte hudens enda fiende som kan orsaka inflammation och andra problem. Vi har skapat en lista med några ingredienser som du ska undvika för att hjälpa hudens utseende:

  • Socker 
  • Friterad mat och fett
  • Gluten
  • Alkohol
  • Mejeriprodukter
  • Läsk och sockriga drinkar
  • Vitt bröd
  • För mycket salt 

3. Lämna finnar ifred

Vi vet att akne och finnar är superirriterande och att det verkligen kan påverka ditt humör men även din självkänsla. Därför förstår vi att du kanske blir frestad att klämma på finnar. Men avstå från detta, snälla. Att trycka på finnar är ju en av många vanor som skadar din hud. 

en man exfolierar hyn

Om du rör dem och trycker på dem kan de bli ännu större och inflammerade och orsaka smärta. Dessutom kan du få akneärr som är svåra att bli av med. Vårt tips är att hitta produkter och ingredienser som hjälper dig att bekämpa akne så att du slipper detta besvär och lita på att de kan lösa problemet. 

4. Sol är hudens fiende

Det finns inget skönare än vackra och ljusa sommardagar då man kan få lite sol. Men tyvärr är solen inte din huds vän. Att sola eller gå på solarium är två av de värsta vanorna som påverkar din hud. 

Solen orsakar inte bara solbränna - den orsakar också förtidigt åldrande, rynkor, pigmentering, solfläckar och t.o.m. hudcancer.  Dessutom tappar huden sin spänst. Därför borde du undvika att sola och utsätta dig för direkt solljus för mycket. Lyckligtvis finns det något som han skydda din hud och förhindra förtidigt åldrande och andra solskador - nämligen SPF. 

kvinna applicerar kroppslotion

Solskydd är det bästa sättet att bevara frisk hud och minska UV-påverkan. Dessa produkter bör inte endast användas på sommaren - de behöver användas året runt. Vi rekommenderar att du applicerar solskyddsfaktor 30 eller högre innan du spenderar en dag i naturen. För extra näring och vård är det bra att återfukta din hud efter en dag i solen. Då kan du använda din favoritansiktskräm och en ekologisk kroppslotion på resten av din kropp som efter solvård.  

5. Stillasittande

Numera sitter man vid datorn hela dagen eller så arbetar man mycket och har ingen tid att motionera. När vi pratar om ovanor som påverkar din hud måste vi säga att just en stillasittande livsstil kan leda till hudproblem. Den kan leda till olika hälsoproblem, bl. a. förlorar huden elasticitet och ser äldre ut. Om du motionerar dagligen så kan du eliminera många gifter och förhindra förtidigt åldrande av huden. Så vårt tips är att motionera minst 20-30 minuter varje dag. Du behöver inte gå till gymmet. Det räcker med en lång promenad, yoga, stretching eller någon hemmaträning. 

6. För lite sömn och för mycket stress

Sist men inte minst behöver din kropp koppla av och återhämta sig. Detta sker när du sover och om du har brist på sömn och samtidigt upplever mycket stress kommer du att se följder på din hud. Så undvik dessa vanor som är dåliga för din hy och ta hand om din kropp, hud och ditt sinne. Se till att du har tillräckligt med sömn och hitta saker som hjälper dig att hantera stress. Du kan ge meditation en chans, promenera, skriva en dagbok, lyssna på musik, osv. Det finns någonting just för dig som kan hjälpa dig att vila och slappna av. 

Så tänk på att förändra dessa dåliga vanor som påverkar din hud och njut av en fin hy utan problem. Kom ihåg att det finns många andra faktorer som kan orsaka hudproblem - gener, hormoner, sjukdomar, osv. Om du redan har försökt allt och fortfarande har problem är det bäst att prata med en hudläkare.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar