en kvinna rengör ansiktet för att behandla fet och oljig hy på rätt sätt

Behandla fet och oljig hy - hudvårdsrutin för oljig och blank hy

Fet hud i ansiktet innebär ibland vissa medföljande problem såsom acne och finnar. Som en följd försöker många människor med fet hy motverka fettproduktionen och på så sätt torkar de ut huden. Men att torka ut din hy är inte en bra lösning, så idag vill vi hjälpa dig genom att dela med oss av några tips på en bra hudvårdsrutin för oljig och blank hy. Vi ska berätta för dig hur du kan ta hand om din hy så att den är hälsosam och fräsch utan att orsaka fler problem såsom uttorkning och irritation. Så, fortsätt läsa och få veta hur du kan behandla fet och oljig hy med anpassade hudvård. Om du är osäker på din hudtyp läs gärna vår guide till olika hudtyper först och sen återkom till den här artikeln.

Rengör ansiktet noggrant - morgon och kväll

När man har fet hud betyder det att hudens fettproduktion är förhöjd. Om man inte rengör huden ordentligt då blir porerna lätt tilltäppta med sebum, smuts, smink, osv. Detta resulterar i akne och finnar. Så, för att förhindra förekomsten av tilltäppta porer behöver du alltså rengöra din hy både morgon och kväll.

en kvinna rengör ansiktet

Förutom det faktumet att många människor inte rengör huden noggrant finns det ett problem till - användningen av starka rengöringsmedel i hopp av att bli av med fet hud. Det funkar inte sådär tyvärr. Genom att använda en stark ansiktsrengöring orsakar du bara fler problem såsom rodnad, irritation, fjällig hud, uttorkning, osv. 

Så, om du har fet hud i ansiktet så rekommenderar vi att du rengör din hy med en mild ansiktsrengöring morgon och kväll. Om du använder smink se till att du tar det bort ordentligt på kvällen.

Missa inte återfuktning inom hudvård för fet hud

Många människor med fet hudtyp tror att de inte behöver återfukta sin hy eftersom den redan är fet. Men det är ju en myt om hudvård för ansiktet som du inte ska tro på. Om du missar att återfukta din hud kommer den bara att producera ännu mer fett för att kompensera för detta. Då får man motsatt effekt. Så, var inte rädd för ansiktskrämer för fet hud. Hitta en fuktighetskräm som är lätt och använd den morgon och kväll efter rengöring. 

Om du vill gå ett steg vidare kan du även tillägga en ansiktsolja i din hudvårdsrutin. Vår magiska Natural Glow Ansiktsolja funkar utmärkt för alla hudtyper och absorberas lätt i huden. Den återfuktar och skyddar hyn utan att orsaka problem för fet hud. En ansiktsolja kan skicka en signal till huden att den inte behöver producera så mycket fett så den kan egentligen hjälpa dig att behandla fet och oljig hy. 

Exfoliera huden en gång i veckan för att behandla fet och oljig hy rätt

En eller två gånger i veckan ska du lägga till ett viktigt steg i din hudvårdsrutin för oljig och blank hy. Detta steg är exfoliering. Exfoliering betyder att du tar bort döda hudceller och på så sätt påskyndar du hudens förnyelse samt slipper tilltäppta porer. Människor med fet hud i ansiktet har stor nytta av exfoliering.

en kvinna exfolierar ansiktet för att behandla fet hy

Vårt tips är att undvika hårda skrubbar som skadar hudbarriären och att söka efter kemiska exfolieringsmedel istället. Några ingredienser som du kan kika på är AHA- och BHA-syror. Dessa produkter kommer att ge dig mer lyster i ansiktet, jämna ut hudtonen, förbättra hudtexturen och de kan även hjälpa dig i kampen mot acne. Så, ett starkt tips är att börja behandla oljig hy med hjälp av exfolieringsmedel.

Acnebehandling behöver inte vara stark och uttorkande

Människor med acne och blank hud försöker ofta torka ut hud för att bli av med sin acne. Men istället för att försvaga din hudbarriär genom att använda starka och uttorkande produkter hade det varit mycket bättre att använda punktbehandling på problemområdet. Applicera punkbehandlingen på dina finnar och slippa torka ut hela din hy. 

Utmärkta ingredienser för oljig och blank hy som är acnebenägen

Om du har fet och oljig hud då är det en bra idé att komplettera din hudvårdsrutin med vissa ingredienser som kontrollerar sebumproduktionen och funkar utmärkt för människor med en ökad fettproduktion. Det finns flera olika ingredienser som ses som superstjärnor inom hudvård vid fet hud. Här kommer de bästa ingredienserna för blank hy:

en kvinna framför spegeln

  • Niacinamid (vitamin B3) - en ingrediens som har blivit extremt populär under de senaste åren. Anledningen till detta är att niacinamid funkar otroligt fint i kampen mot olika hudproblem, inte minst förhöjd sebumproduktion, acne och hyperpigmentering. Alltså - den fixar allt. 
  • AHA-syror (glykolsyra, mandelsyra, mjölksyra) - utmärkta ingredienser som exfolierar huden utan att orsaka mikroskador och bryta ner hudbarriären. 
  • BHA-syra (salicylsyra) - en kemisk exfoliering som når djupare in i huden och rekommenderas för människor som kämpar mot acne. 
  • Retinol (vitamin A) - den är välkänd bland de som vill förhindra hudens åldrande, men den funkar inte bara för anti-age effekten. Eftersom den påskyndar hudcellernas förnyelse och når djupt i huden är den perfekt för dem som vill bli av med acne. 

SPF täpper inte till porerna - hoppa inte över den

Om du tror att SPF täpper till dina porer och du är rädd för att använda den då är vi här för att bryta denna myt. Solskydd är ett avgörande steg i den perfekta hudvårdsrutinen oavsett hudtypen. Den skyddar huden från solens skadliga strålar som orsakar hyperpigmentering, solfläckar, förtidiga åldrande och även ökar risken av hudcancer. Alltså är det nödvändigt. Du kan hitta en SPF-produkt med en lätt formel utan att oroa dig för finnar. 

OBS! Om du använder ingredienser såsom AHA- och BHA-syror, C-vitamin, och retinol SPF är ännu viktigare. Dessa ingredienser gör huden mer känslig för solens strålar, så glöm inte att skydda din hy. 

Nyckeln till en bra hudvårdsrutin för oljig och blank hy - sluta torka ut din hy!

Hur vårdar man fet hud? Genom att vara snäll mot den och ge den näring, fukt och omtanke. Kasta bort starka, uttorkande ingredienser som bara orsakar nya problem. Byt till produkter som är hudvänliga och anpassade till fet hudtyp. På så sätt kan du behandla fet och oljig hy utan att göra den uttorkad och livlös. Vad är din favorittyp av fet hud behandling?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar