en kvinna exfolierar sitt ansikte

Guide till olika hudtyper - lär känna din hudtyp

Vi är alla annorlunda och därmed är vår hud också annorlunda. Varje person har sina egna hudproblem och sitt eget hudtillstånd. Därför är det svårt att hitta produkter som fungerar lika bra för alla personer. Men om du tar reda på din hudtyp kan det vara lättare för dig att hitta de bästa och rätta produkterna för just din hud. Du har förmodligen redan hört om alla olika hudtyper som finns. Men idag ska vi på Under Your Skin berätta lite mer om olika hudtyper och hjälpa dig att identifiera din hudtyp. På så sätt kommer du att lära dig hur du kan vårda din hud på rätt sätt och använda de rätta produkterna som passar just din hy. Har du fet, torr, kombinerad eller normal hy? Låt oss se efter.

Vad beror hudtyper på?

Det första steget i hudtypsguiden är att förklara vad som påverkar din hudtyp. Människor tror ofta att de kan förändra deras hudtyp genom att använda vissa produkter. Men tyvärr funkar det inte så eftersom din hudtyp beror till stor del på gener. Men även om du inte kan förändra hudtypen så kan du skapa en hudvårdsrutin som passar din hudtyp och se till att din hud är sund och problemfri. 

en man rengör ansiktet

Om du undrar varför din hud blir torrare eller känsligare i vissa perioder finns det ett enkelt svar - det är skillnad på hudtyper och hudtillstånd. Din hud kan till exempel vara fet i grunden men som en följd av olika inre och yttre faktorer kan du uppleva andra hudtillstånd. Då kan du få akne, uttorkning, fjällande, inflammation, osv. Alla dessa hudtillstånd kan bero på ålder, hormoner, kost, uttorkande produkter och en rad andra vanor som påverkar huden. Tänk på att varje hudtyp kan uppleva dessa tillstånd

Lär känna de olika hudtyperna i ansiktet och ta reda på din hudtyp

Som sagt, det finns ingenting du kan göra för att ändra hudtypen som du genetiskt har. Men genom att lära känna din hudtyp kan du hitta en fullständig hudvårdsrutin för just din hud och sköta den på rätt sätt. Så vilka olika hudtyper finns det? Vi förklarar det på en gång - läs de detaljerade förklaringarna av varje hudtyp nedan. 

1. Vad betyder normal hudtyp?

Bland de olika hudtyperna är den normala hudtypen den minst problematiska. Normal hud är naturligt mjuk, slät, elastisk och oftast är den också problemfri. Människor med normal hudtyp lider sällan av akne, irritation, rodnad, inflammation, fjällande, osv. Porerna är små och inte särskilt synliga, huden är varken för torr eller fett, den är inte känslig eller reaktiv.

en kvinna tar bort smink

Huden är alltså välbalanserad och den kräver inte mycket hjälp för att bevara balansen. Om din hudtyp är normal räcker det förmodligen med en enkel hudvårdsrutin som omfattar en ansiktsrengöring, en fuktighetskräm, solskydd och lite exfoliering då och då. 

2. Fet hud - vad innebär den?

Om du upplever att din hud ser glansig och oljig ut snabbt efter rengöring så är din hudtyp troligen fet. Fet hud innebär att sebumproduktionen är förhöjd. Det betyder att huden överproducerar talg. Överproduktionen av fett kan bero på gener, hormoner, stress, medicin eller produkter som täpper till porer och får huden att överkompensera. Som en följd har människor med fet hy ofta problem med akne, förstorade porer och pormaskar.

Därför är det viktigt att använda produkter som håller sebumproduktionen under kontroll. Dessutom är det bäst att hitta produkter som hjälper huden att göra sig av med döda hudceller för att undvika tilltäppta porer och akne. Leta efter produkter som innehåller niacinamid samt AHA- och BHA-syror för att hålla fet hud under kontroll. 

OBS! Även om du har fet hy behöver du använda en fuktighetskräm för att skydda och återfukta huden. 

3. Har du torr hud? 

En av de grundliga hudtyperna är ju torr hudtyp. Om din hud är fjällig, spänd, lätt irriterad, kliande och om den absorberar produkter på en gång så är din hudtyp torr. Till skillnad från fet hud kännetecknas en torr hudtyp av en lägre sebumproduktion. Torr hud saknar elasticitet och den känns ofta grov eller stram. 

Denna hudtyp har brist på lipider dvs. naturliga fetter och den behöver lite mer näring och fukt. Eftersom huden saknar lipider kan din hudbarriär bli försvagad vilket kan leda till olika problem och irritationer. Därför är det viktigt att hitta en hudvårdsrutin för just din hudtyp.

under your skin natural glow ansiktsolja är perfekt för alla olika hudtyper, särskilt torr hudtyp

En torr hy kräver en rikare kräm som återfuktar på djupet samt ansiktsoljor som låser in fukten. Produkter såsom vår Natural Glow Ansiktsolja passar utmärkt för torr hud eftersom de ökar spänsten och kollagennivåerna i huden samt återfuktar den. Vår ansiktsolja passar alla hudtyper, men människor med torr hudtyp trivs bäst med den. 

Många människor vet inte skillnaden mellan torr och uttorkad hud. Oavsett hudtyp kan din hud bli uttorkad p.g.a. olika faktorer, men detta betyder inte att din hud är torr i grunden. Därför är det viktigt att se skillnaden mellan hudtyp och hudtillstånd. 

4. Har du en kombination av olika hudtyper i ansiktet? 

Letar du efter ett hudtyp-test och undrar "Vilken hudtyp har jag" men du kan inte bestämma dig om din hud är fet, torr eller normal? Då är din hudtyp blandhy. 

Blandhy eller kombinerad hudtyp betyder att du har en blandning av olika hudtyper och din hud känns annorlunda i olika delar. Oftast innebär blandhy att huden är oljig i T-zonen och att porerna är förstorade  i detta område. Däremot är kinderna torra eller normala. Så om du upplever någonting sådant och det är svårt för dig att ta reda på din hudtyp nu vet du att din hy är kombinerad. 

Vilken hudtyp har du? 

Är din hud blank och fet eller är den torr och fjällig? Kanske upplever du båda problemen samtidigt? Eller är du en av de lyckliga människorna som inte har några problem med huden? Nu vet du att allt detta beror på din hudtyp. 

Som sagt, det finns fyra olika hudtyper och genom att lära känna din hudtyp kan du hjälpa huden att se bättre och hälsosammare ut. Så ta reda på din hudtyp och hitta produkter och ingredienser som är framtagna för just din hud. Tänk på att alla hudtyper behöver rengöring, återfuktning, solskydd och exfoliering. Skriv gärna din hudtyp och din hudvårdsrutin i kommentarerna. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar