en person håller en ansiktskräm

Har du torr eller uttorkad hud? Skillnad, orsaker och behandling

Känns din hud spänd, kliande, irriterad och känslig? Ser den tråkig, livlöst eller grå ut? I så fall har du förmodligen torr eller uttorkad hud. Men det är inget att oroa dig för eftersom Under Your Skin är här för att berätta allt du behöver veta om både uttorkad och torr hud. Vi ska prata om skillnaden mellan dessa två begrepp, orsaker till uttorkning och de bästa hudvårdsrutinerna för ditt lösa dessa problem. Så fortsätt läsa för att få veta om hur du ska behandla och förebygga torr hud i ansiktet. 

Skillnaden mellan torr och uttorkad hud

Först och främst behöver vi jämföra uttorkad och torr hud för att peka ut skillnaden på dessa två begrepp. När man pratar om torr hud pratar man om en specifik hudtyp. Det finns flera olika hudtyper man kan ha: fet, torr, kombinerad, normal och känslig. Det som bestämmer vilken hudtyp du har är dina gener. Torr hud innebär att din hud inte tillverkar tillräckligt med lipider, det vill säga, naturliga oljor.

Men och andra sidan så är uttorkad hud ett hudtillstånd. Det finns många olika hudtillstånd och de orsakas av en rad olika interna och externa faktorer. Varje typ av hudtyp kan därför bli uttorkad och det betyder att huden har brist på fukt. 

en person använder ett serum för torr eller uttorkad hud

Torr hud är alltså inte någonting som du kan "fixa" med produkter. Du kan däremot välja produkter och ingredienser som passar din hudtyp och som förstärker din hudbarriär. Däremot kan uttorkad hy vara en följd av flera olika faktorer och det finns faktiskt flera saker du kan göra för att förbättra huds tillstånd. Fortsätt att läsa för att få en bättre förklaring av vad torr hud innebär och vad orsakerna till uttorkad hud är, samt de bästa behandlingarna mot detta. 

Hur ser torr hud ut

För att kunna urskilja skillnaden mellan torr och uttorkad hy behöver du veta hur båda ser ut. Först ska vi prata lite om vad torr hud innebär och hur du kan veta att din hud är torr. 

 • Spänd hud - om din hud känns spänstig och inte särskilt elastisk så är det möjligt att din hudtyp kan vara torr. 
 • Fjällig hud - människor med torr hudtyp upplever ofta fjällande hud, särskilt kring munnen, näsan och ögonbrynen. 
 • Irriterad hud - om din hud är mycket torr så kan den bli irriterad eftersom den har brist på lipider som behåller fukt i huden. Detta leder till en svag hudbarriär och du behöver justera din hudvård tillexempel igenom att använda en ansiktsolja i din hudvårdsrutin
 • Huden absorberar produkterna jättesnabbt - efter att du har applicerat ditt serum eller dina krämer kommer dom oftast att absorberas snabbt eftersom torr hy behöver mycket återfuktning och näring. Men däremot så kommer du att få en kladdig finna på huden om din hudtyp är fet. 

Tecken på uttorkad hud

Som sagt så kan alla hudtyper bli uttorkade på grund av många olika faktorer. Har du fet hy kan du också torka ut din hud. Så vi ska prata lite om tecknen som kan hjälpa dig att se om din hud har brist på fukt. 

en kvinna applicerar en fuktighetskräm

 • Fina linjer - många unga människor tror att de börjar få rynkor och att de behöver anti-aging produkter. Men oftast är deras hud bara uttorkad och därför uppstår det små fina linjer. Oroa dig inte, de kommer att försvinna om du bara vårdar din hud på rätt sätt.
 • Känslighet - om huden är uttorkad är hudbarriären förmodligen försvagad. Därför blir huden ganska känslig och reaktiv. Då behöver du ge huden mer omtanke för att förstärka hudbarriären. 
 • Rodnad & inflammation - eftersom din hudbarriär är skadad är huden mer benägen att få en rad andra problem så som: rodnad, inflammation, akne och klåda.

Vad orsakar uttorkad hy

För att kunna behandla uttorkad hud på rätt sätt behöver du lära dig vad som torkar ut huden. Det finns många olika anledningar till att huden blir uttorkad. Det kan vara externa faktorer såsom vädret och kall luft. Uttorkad hud kan också bero på att du dricker för lite vatten och dricker för mycket koffein eller alkohol. 

När det gäller produkter som orsakar fuktfattig hy kan det vara två olika saker. Först är det möjligt att du använder en ansiktsrengöring som är för stark och torkar ut din hud. Det kan även bero på att du exfolierar huden för mycket och alldeles för ofta. Till exempel så kan överdriven användning av AHA- och BHA-syror torka ut din hud.

Hur behandlas torr hud i ansiktet 

Även om du inte kan ändra din hudtyp, så kan du behandla torr och fjällig hud med de rätta produkterna och förbättra dess tillstånd. Så detta är våra bästa tips mot torr hud och bra produkterna som du ska kika på:

under your skin natural glow ansiktsolja pefekt för torr hud

 • Använd inte en stark ansiktsrengöring. Välj en återfuktande ansiktsrengöring utan SLS. Starka ingredienser såsom SLS kan torka ut din torra hud ytterligare. 
 • Använd ansiktsolja. Oljor som vår Natural Glow Ansiktsolja kan förstärka din hudbarriär och återfukta den på djupet, så det är en perfekt produkt för torr hud. 
 • Välj en skyddande fuktighetskräm. För att ge huden tillräckligt med näring behöver du en rik fuktighetskräm som skapar ett skyddande lager på huden och förhindrar fuktighetsförlust. Leta efter ingredienser som oljor, silikoner, vaxer, petrolatum.  
 • Sök efter produkter rika på ceramider. Dessa är naturliga byggstenar i din hud och de bidrar till att bevara den optimala fuktnivån i huden. 
 • Exfoliera inte för mycket. Skrubbar du eller exfolierar huden för mycket kan du torka ut den och bryta ner hudbarriären - så var försiktig. Det är tillräckligt med exfoliering en gång i veckan.

Så vårdar du fuktfattig hud

Nu kan du allt om både uttorkad och torr hud samt vad som hjälper torr hud. Så nu ska vi gå igenom hur du han behandla uttorkad hud på bäst sätt och få din hy att stråla. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att bygga en bra hudvårdsrutin.

 • Använd en mild ansiktsrengöring. Återigen är det viktigt att inte torka ut hyn med starka ansiktsrengöring, så undvik ingredienser såsom SLS, parfymer och alkohol.
 • Mild exfoliering. Det är bra att exfoliera hyn då och då men om huden är uttorkad ska du inte använda starka produkter. Du kan exfoliera och ta bort döda hudceller med mildare ingredienser så som mjölksyra. 
 • Använd fuktighetsbevarande ingredienser. Leta efter serum, krämer, toner, och rengöringsprodukter som innehåller ingredienser som hyaluronsyra, glycerin, peptider.
 • Drick mer vatten. Återfukta kroppen inifrån för att undvika uttorkning av huden.

Välj den bästa hudvårdsrutinen för torr eller fuktfattig hud

Så huruvida du har torr eller uttorkad hud i ansiktet kan du justera din hudvård för att få de bästa resultaten och skydda din hud. Genom att hitta produkter som innehåller de rätta ingredienserna kan du hjälpa huden att stråla och få den att se bättre ut. Nu vet du varför man har torr hud och vad som orsakar torr hud. Följ våra tips för att behandla din hudtyp eller hudtillstånd på det bästa sättet, lycka till!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar