en gravid kvinna med blommor på magen

Hudvård vid graviditet - välj rätt produkter & undvik bristningar

Som du troligen redan vet så förändrar graviditet mycket i ens liv, bland annat kan hormonella förändringar påverka din hud. Under graviditeten får många kvinnor får bristningar på magen, bröstet eller låren, och vissa kvinnor får fetare eller torrare hud, medans andra kvinnor får akne. Förutom alla dessa förändringar finns det även vissa regler som man behöver följa när det gäller hudvårdsprodukter för gravida kvinnor. Det finns vissa ingredienser som till exempel kan vara skadliga och bör undvikas under graviditeten. Det kan vara lite överväldigande så vi är här för att dela några tips med dig. Idag ska vi prata om hudvård vid graviditet, hur du kan undvika hudbristningar och hur du kan välja rätt produkter med rätt ingredienser. Så fortsätt läsa och få veta hur du kan ta hand om din hud under din graviditet.


Smörj in dig regelbundet för att förhindra hudbristningar som gravid


Först och främst vill vi påpeka att det är vanligt och helt normalt att få bristningar när du är gravid. Så det är inget att oroa dig över, din kropp förändras och huden töjs ut så bristningar är inte ovanliga, särskilt på de kroppsdelarna som växer mest. Det är ju ett bra tecken - att din kropp gör rum för bebisen! Så om du får graviditetsbristningar är du inte ensam - många kvinnor får dem och det är helt okej. Men om du vill minska synligheten eller uppkomsten av hudbristningar, så har vi några tips som kan hjälpa dig. 


under your skin kroppslotion - utmärk för hudvård vid graviditet


  • Massera in din favoritlotion. Det är viktigt att hålla huden ordentligt återfuktad, len och skyddad. Därför behöver du använda en rik ekologisk kroppslotion och smörja in dig regelbundet. Vårt tips är att applicera lotionen på hela kroppen men särskilt på mage, bröst och lår - dessa kroppsdelar är mest benägna att få bristningar vid graviditet. 
  • Återfukta huden på djupet med hjälp av en olja. Genom att ge huden ännu mer fukt och använda en kroppsolja kan du minimera uppkomsten av bristningar. Så vi rekommenderar att du använder en olja åtminstone 1-2 gånger i veckan för att förebygga bristningar. Återfuktning är avgörande under graviditet eftersom fuktad hud är mer elastisk så chansen att få graviditetsärr kommer att minskas.

Välj snälla och milda produkter för gravida


Under graviditet får många kvinnor känsligare hud på grund av hormoner och alla andra förändringar som kroppen går igenom. Det kan betyda att din eksem blir värre, du får akne som du aldrig tidigare har haft, din hud blir torrare osv. Därför är det väldigt bra att avstå från produkter som kan orsaka fler problem och irritera din hud ännu mer. Just därför väljer många kvinnor att vända sig till ekologisk hudvård och naturliga ingredienser under graviditet. 


under your skin ekologisk kroppstvål


Om du vill vara snäll mot din hud och undvika irritation, inflammation och andra problem är vårt tips att kika på vår naturliga hudvård. Du kan till exempel kasta ett öga på vårt Ekologiska Kroppstvål och Kroppslotion Kit. Dessa produkter kommer att hålla din hud återfuktad och behålla hudens naturliga pH-värde och fuktnivå. Ett stort plus är att kroppslotionen lämnar inte en kladdig hinna på huden. 


Glöm inte att skydda din hud mot solen vid graviditet


Som vi har redan nämnt, blir huden känsligare när du är gravid. Det innebär att huden blir mer påverkad av UV-strålar och pigmentfläckar både blir mörkare och uppstår lättare. Alltså handlar hudvård för gravida om mycket mer än bara förebyggande av graviditetsbristningar, det handlar även om solskydd.


Vi har pratat om SPF flera gånger tidigare eftersom det är ett viktigt steg i varje persons hudvård. Men under graviditeten blir det ännu svårare för huden att stå emot solens skadliga UV-strålar. Som en följd av detta får gravida kvinnor solfläckar och hyperpigmenteringar mycket lättare. Så om du vill förebygga pigmentfläckar är det bästa som du kan göra att använda en hög solskyddsfaktor varje dag. Vårt tips är att applicera SPF 50 dagligen. Detta skyddar huden mot solbränna, pigmentfläckar, rynkor och förtidiga åldrande samt minskar risken för hudcancer. Det finns alltså inga skäl för att undvika solskydd.


Välj rätt hudvård som gravid - ingredienser att undvika under graviditet


Under graviditet är det viktigt att du väljer produkter och ingredienser som är snäll mot huden och som inte orsakar inflammationer. Dessutom rekommenderar experter att man inte använder vissa ingredienser under graviditet eftersom de kan vara skadliga. 


en gravid kvinnas mage


  • A-vitamin. Retinol är mångas mest älskade ingrediens eftersom den hjälper att förhindra hudens åldrande, jämna ut hudtonen och även hjälper mot akne. Men tyvärr anses produkter baserade på A-vitamin vara farliga under graviditet och amning. 
  • Glykolsyra. Vi rekommenderar ofta att man använder AHA-syror för att jämna ut hudtonen, förbättra hudtexturen och hudens tillstånd i allmänhet. Men en av dessa syror - glykolsyra, har mindre molekyler som kan nå djupare i huden och kan vara mer irriterande än andra AHA-syror. Därför ses anses den inte att vara så bra under graviditet. Om du vill göra en mild exfoliering kan du istället använda mjölksyra. 
  • Salicylsyra. BHA-syra eller salicylsyra är en väldigt populär ingrediens bland människor som lider av akne. Men det är en ingrediens som inte rekommenderas till gravida kvinnor. Den har ännu mindre molekyler och penetrerar djupare i huden än glykolsyra. Därför kan den irritera din hud, särskilt när den är känslig tillexempel när du är gravid. 

Bra ingredienser i hudvård vid graviditet


Även om det finns flera ingredienser som du inte kan använda som gravid, finns det fortfarande några fina ingredienser som din hudvård vid graviditet kan innehålla. 


  • Niacinamide. En av våra favoritingredienser, B-vitamin eller niacinamide är lyckligtvis säker att använda vid graviditet och amning. Den kontrollerar hudens sebumproduktion, minskar synligheten av porerna, jämnar ut hudtonen och även minskar synligheten av ålderstecken. 
  • C-vitamin. Om du vill ha lysande hud under graviditet och få bort pigmentfläckar kan du fortsätta använda dina C-vitaminserum!
  • Hyaluronsyra. Om du gillar hyaluronsyra i din hudvård behöver du inte sluta använda den under graviditet. Du kan återfukta huden med dina älskade serum berikade med hyaluronsyra. 
  • PHA-syra. Om du vill använda en kemisk exfoliering under graviditet och ta bort döda hudceller, jämna ut hudtonen så kan du fortfarande använda PHA-syror. Dessa har större molekyler så de är inte så intensiva som vissa AHA- och BHA-syror. Den funkar som en mild kemisk exfoliering.

Ta hand om huden under graviditet med rätta produkter


Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt hudvårdsprodukter som gravid eftersom det kräver lite undersökning. Du behöver ta reda på regler såsom önskvärda och inte önskvärda ingredienser. Men med hjälp av vår hudvårdsguide till gravida kan du lätt hantera dessa regler och se till att du använder rätt hudvård vid graviditet. Dessa tips kan hjälpa dig att sköta huden på rätt sätt samt undvika bristningar vid graviditet. Har du några tips att dela med oss?


Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar