Hudvård vid graviditet - välj rätt produkter & undvik bristningar

Som du troligen redan vet, förändrar graviditet många saker i ens liv. Bland annat kan hormonella förändringar påverka din hud i stort sett. Många kvinnor får bristningar på magen, bröstet eller låren under graviditet, några kvinnor får fetare eller torrare hud, några kvinnor får akne, osv. Och förutom alla dessa förändringar finns det även vissa regler som man behöver följa när det gäller hudvårdsprodukter för gravida kvinnor. Det finns vissa ingredienser, till exempel, som kan vara skadliga och ska undvikas under graviditet. Det kan vara lite överväldigande så vi är här att dela några tips med dig. Vi ska prata om hudvård vid graviditet, hur du kan undvika hudbristningar och hur du kan välja rätt produkter och ingredienser. Så, fortsätt läsa och få veta hur du kan ta hand om huden under graviditet.

Smörj in dig regelbundet och förhindra hudbristningar som gravid

Först och främst vill vi påpeka att det är helt vanligt och normalt att få bristningar när du är gravid. Och det är inget att oroa dig över. Din kropp förändras och huden töjs ut så bristningar är inte ovanliga, särskilt på de kroppsdelarna som växer mest. Och det är ju ett bra tecken - din kropp gör rum till bebisen! Så, om du får graviditetsbristningar är du inte ensam - många kvinnor får dem och det är helt okej. Men om du vill minska synligheten eller uppkomsten av hudbristningar, så har vi några tips som kan hjälpa dig. 

under your skin kroppslotion - utmärk för hudvård vid graviditet

  • Massera in din favoritlotion. Det är viktigt att hålla huden ordentligt återfuktad, len och skyddad. Därför behöver du använda en rik ekologisk kroppslotion och smörja in dig regelbundet. Vårt tips är att applicera lotionen på hela kroppen men särskilt på mage, bröst och lår - dessa kroppsdelar är mest benägna åt bristningar vid graviditet. 
  • Återfukta huden på djupet med hjälp av en olja. Genom att ge huden ännu mer fukt och använda en kroppsolja kan du minimera uppkomsten av bristningar. Så, vi rekommenderar att du använder en olja åtminstone 1-2 gånger i veckan för att förebygga bristningar. Återfuktning är avgörande under graviditet eftersom fuktad hud är mer elastisk så chansen att få graviditetsärr minskas.

Välj snälla och milda produkter för gravida

Under graviditet får många kvinnor känsligare hud p.g.a. hormoner och alla olika förändringar i kroppen. Det kan betyda att din eksem blir värre, du får akne som du aldrig tidigare har haft, din hud blir torr, osv. Därför är det väldigt bra att avstå från produkter som kan orsaka fler problem och irritera din hud. Just därför väljer många kvinnor att vända sig till ekologisk hudvård och naturliga ingredienser under graviditet. 

under your skin ekologisk kroppstvål

Om du vill vara snäll mot din hud och undvika irritation, inflammation, och övriga problem är vårt tips att kika på vår naturliga hudvård. Du kan, till exempel, kasta ett öga på vårt Ekologiska Kroppstvål och Kroppslotion Kit. Dessa produkter kommer att hålla din hud återfuktad och behålla hudens naturliga pH-värde och fuktnivå. Kroppslotionen lämnar inte en kladdig hinna på huden, vilken är ett annat plus. 

Glöm inte att skydda din hud mot solen vid graviditet

Som vi har redan nämnt, blir huden känsligare när du är gravid. Det innebär att huden blir mer påverkad av UV-strålar och pigmentfläckar blir mörkare och uppstår lättare. Alltså handlar hudvård för gravida om mycket mer än bara förebyggande av graviditetsbristningar. Det handlar också om solskydd.

Vi har pratat om SPF många gånger tidigare eftersom det är ett viktigt steg i varje persons hudvård. Men under graviditet blir det ännu svårare för huden att motstå solens skadliga UV-strålar. Som en följd, får gravida kvinnor solfläckar och hyperpigmenteringar mycket lättare. Så, om du vill förebygga pigmentfläckar är det bästa som du kan göra att använda en hög solskyddsfaktor varje dag. Vårt tips är att applicera SPF 50 dagligen. Detta skyddar huden mot solbränna, pigmentfläckar, rynkor och förtidiga åldrande samt minskar risken för hudcancer. Alltså finns det inget skäl att undvika solskydd.

Välj rätt hudvård som gravid - ingredienser att undvika under graviditet

Under graviditet behöver du välja produkter och ingredienser som är snälla mot huden och som inte orsakar inflammationer. Dessutom rekommenderar experter att man inte använder vissa ingredienser under graviditet eftersom de kan vara skadliga. 

en gravid kvinnas mage

  • A vitamin. Retinol är mångas mest älskade ingrediens eftersom den hjälper att förhindra hudens åldrande, jämna ut hudtonen och även hjälper mot akne. Men tyvärr anses produkter baserade på vitamin A vara farliga under graviditet och amning. 
  • Glykolsyra. Vi rekommenderar ofta att man använder AHA-syror för att jämna ut hudtonen, förbättra hudtexturen och hudens tillstånd i allmänhet. Men en av dessa syror - glykolsyra - har mindre molekyler som kan nå djupare i huden och kan vara mer irriterande än andra AHA-syror. Därför ses den som icke-önskvärd under graviditet. Om du vill göra en mild exfoliering kan du använda mjölksyra istället. 
  • Salicylsyra. BHA-syra eller salicylsyra är en jättepopulär ingrediens bland människor som lider av akne. Men den är en ingrediens till som inte rekommenderas till gravida kvinnor. Den har ännu mindre molekyler och penetrerar djupare i huden än glykolsyra. Därför kan den irritera din hud, särskilt när den är känslig p.g.a. graviditet. 

Bra ingredienser i hudvård vid graviditet

Även om det finns flera ingredienser som du inte kan använda som gravid, finns det fortfarande några fina ingredienser som din hudvård vid graviditet kan innehålla. 

  • Niacinamide. En av våra favoritingredienser B vitamin eller niacinamide är lyckligtvis säker att använda vid graviditet och amning. Den kontrollerar hudens sebumproduktion, minskar synligheten av porerna, jämnar ut hudtonen och även minskar synligheten av ålderstecken. 
  • C vitamin. Om du vill ha lysande hud under graviditet och få bort pigmentfläckar kan du fortsätta använda dina C-vitamin serum!
  • Hyaluronsyra. Om du gillar hyaluronsyra i din hudvård behöver du inte sluta använda den under graviditet. Du kan återfukta huden med dina älskade serum berikade med hyaluronsyra. 
  • PHA-syra. Om du vill använda en kemisk exfoliering under graviditet och ta bort döda hudceller, jämna ut hudtonen, osv. kan du fortfarande använda PHA-syror. Dessa har större molekyler så de är inte så intensiva som vissa AHA- och BHA-syror. Den funkar som en mild kemisk exfoliering.

Ta hand om huden under graviditet med rätta produkter

Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt hudvårdsprodukter som gravid eftersom det innebär lite undersökning. Du behöver få veta vissa regler såsom önskvärda och icke-önskvärda ingredienser. Men med hjälp av vår hudvårdsguide till gravida kan du lätt hantera dessa regler och se till att du använder rätt hudvård vid graviditet. Dessa tips kan hjälpa dig att sköta huden på rätt sätt samt undvika bristningar vid graviditet. Har du några tips att dela med oss?

Leave a comment

English en