Om Holistisk hälsa - Wholistically

Om Holistisk hälsa - Wholistically

Under Your Skin har intervjuat hälsoprofilen Caroline Oskarsson, hon är 31 år och jobbar som Intuitive Lifestyle Coach under coachingplattformen Wholistically som startades 2017. Hon har en lång bakgrund inom skönhet och marknadsbranschen men dedikerar idag sin tid till att hjälpa människor skapa en hållbar och hälsosam livsstil. Hon coachar nu privatpersoner, grupper och företag samt håller workshops och leder meditationer. Hon är gift med en musiker och har två kärleksbarn på 6 och 2 år. Vill du veta mer kring vad en Lifestyle Coach är, Carolines resa och hennes bästa tips för att komma i balans med sig själv? Då har du hamnat rätt.

 

Du är en Intuitive Lifestyle Coach, berätta mer kring vad det innebär?
Jag tror att alla som jobbar som coach efter ett tag hittar en formula som funkar för just dem. För mig bygger coachingen på tre saker, att lyssna med full närvaro, att guida utifrån min intuition och att hålla mina klienter ansvariga för sin utveckling. Att guida intuitivt handlar egentligen om vara uppmärksam på både det som sägs men även på det som inte sägs. Och att, utifrån det jag förnimmer, ställa frågor som öppnar upp till reflektion. Intuition är inte någon mystisk gåva eller magisk kraft, det är vårt naturliga guidesystem.

Vad betyder holistisk hälsa för dig?
För mig är holistisk hälsa förståelsen om att allt som omger dig bidrar till ditt mående. Vilka du umgås med, vad du konsumerar, hur du spenderar dina dagar, hur din koppling till din intuition och din autenticitet ser ut osv. Vi kan träna hårt och äta näringsrik mat men vågar vi inte titta inåt och leva på ett sätt som känns meningsfullt och sant för oss så kommer det ändå att kännas som att något saknas. Och ännu viktigare är nog insikten om att vi aldrig kommer vara i hundraprocentig balans inom alla dessa områden — och att kunna bara ok med det.

Vad är din bästa ritual för att ta hand om dig själv?

Mina ritualer ser väldigt olika ut beroende på vad som pågår inom mig. Jobbar jag med något tungt känslomässigt så är breathwork min go to. När jag kom i kontakt med breathwork för några år sedan så var det verkligen life changing för mig. Att kunna bearbeta känslor med kroppen som verktyg var för mig en ny upplevelse. Att skriva är viktigt för mig, för att bearbeta stora och små saker, penna mot papper är verkligen mitt sätt att kanalisera. Naturen är min absolut viktigaste medicin, att komma ut i skogen eller vara vid havet rensar hela mitt systen. Men jag försöker att värna om mig själv på bästa sätt varje dag, likt en mor gör om sitt barn. Jag tar ett bad med epsomsalt när kroppen känns stel, jag sätter på en bra låt och dansar loss när jag behöver klarhet, jag skrubbar av kroppen med intention efter en tuff dag, masserar in en härlig lotion varmsamt, ser till att få i mig vatten, påminner mig själv om hur mänskligt det är att känna mycket eller att göra misstag. När jag känner mig off så är det ofta de där små sakerna som plockar upp mig.

Hade du något avgörande moment i ditt liv där du bestämde dig för att satsa mer på hälsa?

Åh, jag har flera stycken skulle jag säga!

Jag påbörjade egentligen min inre resa i tidiga 20 års åldern efter att ha gått igenom en depression. Jag har alltid varit väldigt inkännande som barn och under mina tonår tampades jag mycket med existentiella frågor och hade ångest och panikattacker. Mycket fokus låg på hur jag skulle se ut och passa in. När jag blev mamma, 24 år gammal, så var det som att vända på ett mynt. Jag gick igenom en utdragen förlossning, tre dygn i värkar och som avslutades i akut kejsarsnitt. Efter att ha gått igenom en sån sak och fått uppleva villkorslös kärlek på det sättet så kunde jag inte känna annat än vördnad för mig själv och min kropp.

Men sen, likt de flesta, så har jag stött på flera utmaningar och med det lärdomar. Som t.ex när jag 2015 började studera  på en välkänd skola inom marknadsföring. Jag brukar säga att det var det bästa och det värsta året i mitt liv. Jag lärde mig så otroligt mycket på så många plan att det året nästan kändes som tio… Jag insåg ganska snabbt att det i branschen (och det här är inte unikt för marknadsbranschen såklart) fanns så många oskrivna regler. Jag minns till exempel när en lärare sa åt oss under en lektion att ”är man ny i branschen så gäller det att vara på kontoret först och stanna kvar till sist”.

Jag förstod liksom inte hur flest timmar på jobbet skulle vara ett kvitto på att man levererat. Under den här tiden var det mycket AW’s, mycket alkohol helt enkelt, många sena nätter av skolarbete och långa köer till kaffet dagen efter. Och förstå mig rätt, det var skitkul många gånger! Men det var samtidigt så mycket som inte gick i linje med vad jag kände i mitt hjärta och kändes rentav destruktivt. Så jag hoppade direkt efter examen på en utbildning till holistisk hälsocoach, i första hand för att jag kände att jag behövde rusta mig för att klara av arbetsklimatet. Men någonstans fanns också tanken om att många i den här branschen kommer att behöva mig sen.

Samtidigt som jag började plugga gick jag in som Communications Director på ett bolag inom skönhetsbranschen. I början var det så otroligt spännande och utvecklande, jag fick möjlighet att starta upp en liten marknadsavdelning inhouse och jag var ansvarig för 12 varumärken. Men det blev snabbt långa dagar, jag hade alltid med mig jobbet hem, anordnade stora events i princip ensam osv. Och det går ju att hålla på såhär ett tag men till slut säger kroppen ifrån. Det här var i början av 2017 och jag var gravid med min son. Jag minns hur jag en kväll vid 23-tiden svarar på ett jobbsamtal ifrån en kvinna jag jobbade nära och hon bara skriker åt mig i telefonen om någonting så banalt som att ett utskick med produkter inte kommit fram till en person. Och jag kände bara, är det här ett problem — på riktigt? Jag stod och såg tillbaka på början av min graviditet som hade kantats av blödningar, av konstant hjärtklappning i flera månader, 16 timmars jobbdagar och kände bara att nej, det är inte såhär jag vill leva mitt liv. Väl under min mammaledighet öppnades möjligheten upp för mig att omprioritera stora delar av mitt liv. Idag jobbar jag fullt ut med coachingen, jag har skalat ner på många plan, prioriterar tid mer än pengar och ser på att ta hand om mitt välmående som en del av mitt jobb.

Jag försöker att hålla mig så nära mitt hjärta jag bara kan, i allt jag gör.

Vad är dina bästa tre tips för någon som vill börja leva mer holistiskt och i balans?

Börja med att kartlägga ditt liv, vad är det som funkar idag? Var känner du flow? Titta sen på vad som funkar mindre bra, kanske inte alls. Hur önskar du att det såg ut inom de områdena? Det allra bästa, tycker jag, är att börja vara en detektiv i sitt eget liv och ställa den här typen av frågor till sig själv. På så vis kan vi komma i kontakt med vad vi önskar få ut av det här livet. Sen tror jag på att i första hand sätta upp mål för hur vi vill känna oss och sen se över vad vi behöver för att känna så. När vi har kommit till insikt om hur vi vill känna och vad vi behöver så behöver vi skapa klarhet. Vi matas med otroliga mängder information varje dag och där någonstans tappar vi bort oss själva. Att rensa bort allt som inte stöttar vårt fokus, våra mål, och bara behålla det som inspirerar kan göra en enorm skillnad i vår energi.

Och om det här känns svårt att komma igång med, vissa vet faktiskt inte alls vad de vill, så finns det hjälp att få. Att anlita en coach under några månader ger den där lilla skjutsen man många gånger behöver för att skapa hållbara och hälsosamma rutiner.

Här kan du hitta Caroline: 
@wholistically 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar