en kvinna bakifrån

Kliande hårbotten? Så blir du av med klåda i hårbotten

Det finns få saker som är mer irriterande än klåda på huvudet. När det kliar i hårbotten vill man bara hitta en huskur, medicin, läkemedel eller vilken produkt som helst som kan hjälpa mot klådan. Men ett faktum som gör det mer komplicerat är att det finns olika anledningar till att det här problemet uppkommer. Därför kan det vara svårt att hitta ett sätt för att bli av med klåda i hårbotten. Det är just därför som vi på Under Your Skin bestämde oss för att prata lite mer om orsak och behandling av kliande hårbotten, för att hjälpa dig att lösa det problemet. Så fortsätt att läsa om du vill veta mer och ta del av våra tips och råd om vad som ligger bakom klådan.

Varför kliar hårbotten?

För att lyckas bli av med klådan i hårbotten måste vi först prata om de olika orsakerna till att din hårbotten kliar. Det finns många olika anledningar till kliande hårbotten, så det kan vara bra att lära sig mer om de olika orsakerna och försöka att ta reda på vad som ligger bakom ditt problem.

en kvinnas hår

  • Torr hårbotten. En av de vanligaste orsakerna till kliande hårbotten är att den är uttorkad. Om detta är anledningen till ditt problem kan du läsa om våra tips för att slippa torr hårbotten och bli av med klådan.
  • Starka produkter. Användningen av produkter med starka och uttorkande ingredienser kan leda till en rad olika hårproblem och en irriterad hårbotten. Så var försiktig med valet av schampo, balsam och andra stylingprodukter.
  • Mjäll. Vi alla tappar döda hudceller och människor med mjäll gör det mer än andra. Mjäll kan tyvärr orsaka att hårbotten är irriterad, röd och kliar. Kliande hårbotten och mjäll ofta hand i hand.
  • Allergier. Är du allergisk mot någon ingrediens som finns i dina hårprodukter eller i någon mat som du äter kan din allergi visa sig i form av kliande hårbotten.
  • Eksem. Seborroiskt eksem eller mjälleksem leder ofta till att du får klåda på huvudet. Det är ganska vanligt och uppstår i form av en rodnad fläck som har vissa torra partier. Det brukar bli värre på vintern.
  • Medicin. Det finns flera medicin som kan orsaka klåda i hårbotten som biverkning. T.ex. så kan penicillin, p-piller, insulin orsaka kliande hårbotten.
  • Psoriasis. Oavsett om du har psoriasis någonstans på kroppen eller inte så kan du få det i hårbotten. I så fall behöver du träffa en doktor för att få professionell rådgivning.
  • Stress. Stress påverkar allt i vår kropp på ett negativt sätt. Alltifrån mental hälsa, till huden och håret kan bli drabbat av stress. Därför kan den också leda till kliande hårbotten och t.o.m. håravfall. Så det kan vara nyttigt att hitta sätt att minska stressen i din vardag.

Vad kan man göra åt kliande hårbotten

Efter att du har tagit reda på orsaken till torr och kliande hårbotten kan du börja leta efter lösningar. Så om du undrar vad man kan göra åt kliande hårbotten så kommer vi att ge dig några lösningar och försöka hjälpa dig. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att bli av med klåda i hårbotten innan du blir galen.

Byt till hudvänliga hårprodukter

Uttorkad hårbotten är en av de vanligaste orsakerna till klådan på huvudet. Detta kan ske som en följd av användning starka produkter och ingredienser som SLS och SLES, eller att du tvättar håret för mycket. I detta fall så är vårt bästa tips för att bli av med kliande hårbotten, är att kika på hårprodukter som är hudvänliga och icke-uttorkande. Oftast betyder det att byta till naturliga produkter utan starka och tveksamma ingredienser som sulfater, parabener, silikoner, osv.

under your skin detox kit för kliande hårbotten

Vi kan varmt rekommendera att testa vårt bäst i test Detox Schampo och Balsam kit. Det är framtaget för kliande och känslig hårbotten och hjälper att återställa pH-värdet och fuktbalansen i hårbotten. På så sätt blir din hårbotten och håret hälsosammare och du kan bli av med uttorkad, irriterad, känslig och kliande hårbotten. Båda produkterna är helt naturliga och veganska, samt är vänliga mot huden och torkar inte ut den. Så om du undrar vad som hjälper mot kliande hårbotten kan du gärna kika på våra mest hyllade produkter.

Besök din läkare för kliande hårbotten behandlingar

Vad gör man när det kliar i hårbotten? Om du upplever extrem klåda, sår i hårbotten, håravfall eller utslag är det bäst att besöka en läkare. Det är möjligt att dessa problem beror på en allergi, eksem, psoriasis eller andra orsaker. I så fall behöver du antagligen läkemedel för dessa problem. Oftast är det ett särskilt schampo, en kräm eller en olja som du applicerar i hårbotten. Så för att kunna lösa dessa problem och få rätt medicin för att behandla kliande hårbotten behöver du en läkares hjälp.

Hitta orsaken till klådan i hårbotten och säg hej då till den

Det är viktigt att komma ihåg att kliande hårbotten är ett ganska vanligt problem och att de flesta människor upplever det åtminstone en gång i livet. Men det är ett ganska frustrerande problem så vi förstår att du vill bli av med klåda på huvudet så fort som möjligt. Då behöver du undersöka och hitta den bakomliggande anledningen för att kunna förbättra hårbottens tillstånd. Genom att prova vårt populära ekologiska detox schampo kan du kämpa klådan. Men om problemet är för allvarligt, så fråga gärna din läkare om råd. Lycka till!

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Klåda tappar hår

Jan Adolfsson

Jag tappar hår på sidorna där uppe,så jag skulle vilja ha hjälp mot mitt håravfall. Tack. Mvh Stella

Stella ofure Olofsson

Lämna en kommentar