en kvinna ser sig själv i spegeln

Så kan du förhindra hudens åldrande med rätta produkter

Ofta tar vi vår hud för givet och börjar inte ta hand om ordentligt fören vi märker problem. För någon är det akne som är problemen, för någon annan är det hyperpigmentering eller rynkor. Men i vilket fall är det lättare att börja vårda huden i tid och förhindra problem. Istället för att ta bort dem senare, särskilt när det handlar om ålderstecken. Därför vill vi på Under Your Skin prata lite om saker du kan göra för att förhindra hudens åldrande och hålla huden yngre längre. Det handlar bara om att bygga en bra hudvårdsrutin och ta hand om hyn på rätt sätt. Så här kommer några tips och råd för hudvårdsrutinen för åldrande hud i ansiktet. 

Varför åldras huden? 

När du märker att din hud börjar förlora sin spänst, blir mindre elastisk och fina linjer och rynkor börjar uppstå då har ansiktets åldrande påbörjat. Oftast upplever man dessa skillnader redan vid 25-årsåldern. För att se ung ut längre och bromsa hudens åldrande finns det många olika produkter du kan använda. Men först vill vi berätta lite om de förändringar som påverkar hudens åldrande, så att du får en bättre insikt i hur det går till.

en kvinna använder en ansiktskräm för att förhindra hudens åldrande

  • Förändringar i hudens djupaste lager: På grund av ett minskat antal lipidlagrande celler i fettvävnaden och deras storlek blir huden lösare och förlorar volymen. Som en följd kan man få djupa rynkor samt inskjutna kinder och tinningar.
  • Minskade kollagennivåerna: Med åldern börjar huden producera mindre kollagen och blir då mindre elastisk. Eftersom huden tappar sin elasticitet så börjar rynkor och fina linjer uppstå lättare. 
  • Förändringar i den yttersta delen av huden - överhuden: Genom åren producerar huden allt mindre hyaluronsyra och talgproduktionen minskas. Dessutom blir förnyelsen av hudceller långsammare. Allt detta leder till att hyn blir torrare och mer texturerad. Huden blir också mer känslig mot solen och blir mer benägen att få infektioner, och även sårläkningen går långsammare.  

Förutom dessa åldersförändringar i hudens olika lager finns det både inre och yttre faktorer som kan orsaka rynkor och skada huden. Dessa är bl. a. gener, hormoner, försämrad blodtillförsel, UV-strålar, rökning, kost, föroreningar, och andra vanliga vanor som påverkar huden

Hudvårdsrutinen för åldrande hud i ansiktet

Rengör huden ordentligt och bli av med fria radikaler och smuts

Det första och viktigaste steget i allas hudvårdsrutin är rengöring. För att ta bort smuts, sebum, smink och andra produkter eller kemikalier rekommenderar vi att du använder en ansiktsrengöring både morgon och kväll. På detta sätt kan dina porer andas och de blir inte tilltäppta. Om man inte rengör huden från olika kemikalier och fria radikaler kan huden bli skadad och visa ålderstecknen. Så hitta en ansiktsrengöring som är mild och icke-uttorkande för huden för att förhindra hudens förtida åldrande

Återfukta och få hyn att stråla trots åldern

Med åldern förlorar huden sin elasticitet, den blir torrare och producerar mindre hyaluronsyra, fett och kollagen. Allt detta leder till att din hud ser trött ut och tappar både fukt och spänst. För att vårda mogen hy på rätt sätt och för att bli av med rynkor behöver du hitta återfuktande produkter som är åldersanpassande

under your skin natural glow ansiktsolja är perfekt för mogen hud

Om du letar efter återfuktande produkter och ingredienser som du kan använda i din anti-age hudvårdsrutin har vi några tips. Kika gärna efter produkter som innehåller ceramider, peptider, hyaluronsyra eller vaxer och oljor. Vårt tips är att testa vår Natural Glow Ansiktsolja som återfuktar huden på djupet samt reducerar ålderstecknen och ökar nivån av kollagen och elastin. Med hjälp av den kan du få huden att stråla och se yngre ut. 

Exfoliera för att ta bort döda hudceller

Eftersom förnyelsen av hudceller blir allt långsammare genom åren är det bäst att hjälpa huden på traven. Du kan göra det genom att exfoliera och ta bort döda hudceller som täpper igen dina porer. Vi kan varmt rekommendera att du använder AHA- eller BHA-syror som hjälper huden att bli av med döda hudceller och påskyndar förnyelsen av nya celler. Detta är ett viktigt steg i hudvårdsrutinen för mogen hud. 

Vill du använda en mild exfoliering kan du testa produkter med mjölksyra eller mandelsyra. Om din hud kräver ett starkare exfolieringsmedel kan du hitta produkter med glykolsyra eller salicylsyra. Var bara försiktig och använd inte exfolieringsprodukter allt för ofta - det räcker med två gånger i veckan. 

Solskydd - det viktigaste steget i din hudvårdsrutin för mogen hud

Oavsett din ålder är solskydd något som du måste använda. Solen är en av faktorerna som orsakar hudens förtidiga åldrande. Dessutom leder solstrålar till rynkor, fläckar, och ökar även risken för hudcancer. Alltså är solen ganska så farlig för huden oavsett åldern. När vi pratar om knep som motverkar hudens åldrande är SPF det viktigaste. Om du vill skydda din hud mot solen och dess skadliga strålar, samt förhindra hudens åldrande behöver du använda solskyddsprodukter med SPF 30 eller högre varje dag - även om det är molnigt ute!

Ingredienser att leta efter i din anti-age skönhetsvård - A, B och C-vitaminer

För att hålla huden ung och fräsch kan du vända dig till vissa ingredienser som hjälper att förbättra hudtonen och minska tecken på ålder. Den rätta hudvården för din ålder ska innehålla dessa ingredienser: 

en kvinna använder ett serum för att förhindra hudens åldrande

  • A-vitamin eller retinol är en avgörande del av anti-age hudvård. Man kan förstås börja använda retinol ännu tidigare, men när det handlar om hudvård efter 30-årsåldern så kan retinol vara till stor hjälp. Det påskyndar förnyelsen av hudceller, ökar produktionen av kollagen och elastin och gör huden jämnare och fylligare. Samtidigt minskar den synligheten av fina linjer och rynkor. 
  • Niacinamid eller vitamin B3 är en jättepopulär ingrediens som kallas för hudvårdssuperstjärna. Det är en antioxidant som passar alla hudtyper. Den jämnar ut hudtonen, tar bort synliga ålderstecknen och är mycket effektivt mot hyperpigmenteringar. 
  • C-vitamin är en antioxidant som jämnar ut hudtonen och ger den ett vackert glow. Det hjälper dig att bli av med fläckar och ärr. Den samarbetar även med din SPF för att skydda huden mot fria radikaler. Därför är det en perfekt ingrediens för en hudvård för mogen hy.

Börja vårda din hud och skapa en bra anti-aging hudvårdsrutin i tid 

Det är oundvikligt att din hud kommer att förändras under åren. Istället för att vänta tills 50-årsåldern med att börja tänka på anti-age produkter och att försöka ta bort ålderstecknen, så är det mycket bättre att sköta huden i tid. Du kan förhindra hudens åldrande om du använder rätta produkter och ingredienser. Så följ våra tips, hitta anpassande produkter och bygg den perfekta hudvårdsrutinen för din ålder.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar