en kvinnas ben med en bok

Self-care tips - ta hand om dig själv varje dag 

När man pratar om hälsa tänker man oftast bara på fysisk hälsa. Men att ta hand om sitt psykiska välmående är minst lika viktigt. Med tiden går våra liv allt snabbare och vi behöver stanna upp lite då och då, bara för att andas och vårda oss själva. Våra tankar och känslor kan annars bli kaotiska. Istället för att du bortser från dina behov och bara jobbar, jobbar, jobbar, vore det bättre om du började uppmärksamma din mentala hälsa. Därför vill vi dela några self-care tips idag för att hjälpa dig att koppla av, ta hand om dig själv och prioritera egentid. Så fortsätt läsa för att få några self-care idéer från Under Your Skin och må bättre i din vardag. 

Vad är self-care?

För det första vill vi förklara begreppet self-care för dig. Self-care är en viktig del av en sund livsstil. Det betyder att man är snäll mot sig själv, jobbar på sin självförbättring och försöker vara medveten om sina känslor, tankar och tillstånd. Det handlar om att ta hand om sin fysiska, mentala och emotionella hälsa. Vårdar man sig själv så förbättrar man sitt liv, uppnår en balans och blir generellt gladare och lugnare. 

 en kvinnas ansikte

Om du mår bra och är frisk på insidan kommer du att känna dig ännu bättre på utsidan. Därför är det jätteviktigt att fokusera på din inre värld och dina egna behov. I synnerhet behöver man ta sig tid för self-care under pandemin som påverkar människor på många olika sätt. Eftersom du behöver tillbringa mer tid med dig själv, här kommer vi dela några idéer på hur du kan fokusera på self-care varje dag.

Hur utövar man self-care?

Begreppet self-care skiljer sig för alla människor. För någon är self-care en tyst stund i naturen och för någon annan är det en timme på gymmet. Det finns otal många saker du kan göra för att ta hand om dig själv och utöva self-care. Om du inte vet hur du ska börja, så kan vi hjälpa dig med detta. 

Bygg en bra hudvårdsrutin och njut av din egentid

Efter en lång dag på jobbet, med en rad obehagliga nyheter och alla andra grejer i vardagen som orsakar stress, behöver du en stund för dig själv. Ett av de bästa sätten är att ta hand om din kropp och ägna dig åt egentid t.ex. genom att vårda din hud. Self-care handlar om mycket mer än bara hudvård, men ansiktsmasker hjälper till för att få dig koppla av. Så vårt tips är att ägna lite tid både morgon och kväll för att ta hand om din hud, glömma bort all stress och koppla av. 

 under your skin natural glow ansiktsolja för en fullständig hudvårdsrutin

  •  Skapa en hudvårdsrutin. Rengöring, återfuktning, solskydd, exfoliering - dessa är några steg du kan lägga till i din rutin för att få de bästa resultaten. Välj ditt favoritserum eller en netural ansiktsolja och du kommer att njuta av din hudvårdtid. 
  • Unna dig en ansiktsmask. För lite extra näring, fukt och kärlek vore det fint att använda en ansiktsmask åtminstone en gång i veckan. De kan hjälpa dig att få en mjuk och len hy!
  • Ge omtanke till hela kroppen. När du har extra tid över kan du även använda en ekologisk kroppslotion för att ge vård till hela din kropp. 

Ta en paus från telefonen och sociala medier

De flesta av oss spenderar alltför mycket tid på sociala medier och framför skärmar. Vi läser om andra människors liv, tittar på deras bilder och videor och jämför oss själva med deras framgångar. Vi tar in så mycket intryck och information att det kan kännas överväldigande. Så om du letar efter self-care tips och råd som kan hjälpa, så är att ta en paus från skärmar bland det bästa du kan göra för din mental hälsa.

Sätt telefonen i tyst läge och kolla den inte på ett tag. Istället kan du ta en promenad, läsa en bok, laga mat, träffa dina vänner, träna, skriva, osv. Jobba på självförbättring istället för att skrolla hela dagen

Bli medveten om din inre värld

Vi går ofta på autopilot och gör saker i vår vardag utan att tänka på dem. På så sätt bortser vi ofta våra tankar, känslor och behov. Så om du verkligen vill ta hand om dig själv och vara snäll mot dig själv behöver du lyssna inåt och bli medveten om det inre. Här kommer tre self-care tips du kan följa för att reflektera över dina tankar och titta mer inåt. 

en dagbok för att reflektera och följa våra self-care tips

  • Meditera - genom att meditera åtminstone 10 minuter varje dag kommer du att lära dig att hantera stress, dina känslor och observera din inre värld. Det kan också hjälpa dig att varva ned på kvällen och sova bättre.
  • Skriv dagbok - för att prata av dig och ta tag i dina tankar, rädslor, bekymmer och känslor rekommenderar vi att du börjar skriva dagbok. 
  • Gör andningsövningar - ett tips på vad du kan göra för dig själv är att testa några andningsövningar. Fokusera dig på andning och lär dig att slappna av och vara i nuet. 

Motionera och ta hand om både ditt yttre och inre

När du avsätter tid för self-care bör du veta att det ska innefatta både vård av det inre och yttre. Därför är en viktig del av self-care just rörelse och träning. Genom att ta en promenad, jogga i parken, göra yoga eller gymma höjer du kroppens produktion av endorfiner och därmed blir du gladare. Dessutom tar du hand om din kropp, dina muskler, ditt hjärta och din hjärna. Träning ger dig också en möjlighet att glömma bort alla vardagliga bekymmer och släppa stress. 

Prioritera sömn

En av de viktigaste faktorerna som påverkar ditt humör, din hälsa och energi är sömn. Om du verkligen vill ta hand om ditt sinne och din kropp behöver du ge dig själv tid att vila. Hela din kropp behöver återhämta sig, så ett avgörande self-care råd är att se till att du har tillräckligt med sömn. Du behöver inte vara aktiv och produktiv hela tiden! Det är okej att koppla av en stund och få energin tillbaka. 

Vad betyder self-care för dig?

Så nu när du har läst våra self-care tips som kan hjälpa dig att värdesätta egentid och njuta mer när du umgås med dig själv. Men eftersom alla har olika sätt att utöva self-care vore det roligt att höra dina favoritsätt att ta hand om din mentala och fysiska hälsa. Skriv gärna i kommentarer och ge oss dina egna tips och self-care idéer! 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar