en kvinna med en ansiktsmask på

Skapa den perfekta hudvårdsrutinen - steg för steg guide

Nuförtiden pratar många på internet om sina hudvårdsrutiner och mirakulösa hudvårdsprodukter som ska lösa alla problem. Men som nybörjare kan det vara svårt att skapa en rutin som liknar din favoritinfluensers hudvårdsrutin. Vi vet att det kan kännas överväldigande och att det ofta är svårt att börja med hudvård. Därför har vi skapat en guide till dig som handlar om den perfekta hudvårdsrutinen steg för steg. Vi ska prata om de grundläggande stegen som utgör en fullständig hudvårdsrutin för nybörjare. Så om du inte vet var du ska börja och hur du kan hitta din hudvårdsrutin fortsätt läsa och få veta mer.

De grundläggande stegen i en komplett hudvårdsrutin

Det finns ingen regel för hur ens hudvårdsrutin ska se ut, men det finns vissa steg som är avgörande och som alla bör ha i sin rutin. Men det är endast 3 steg, så oroa dig inte. 

1. Ansiktsrengöring - det första steget mot strålande hy

Det första steget i en perfekt hudvårdsrutin för alla hudtyper, är rengöring. Vissa människor tror att det räcker med att tvätta ansiktet med endast vatten. Men tyvärr så räcker det inte. Under dagen samlas fett, smuts, produkter och fria radikaler i dina porer och vatten kan inte rengöra ditt ansikte tillräckligt bra. Som en följd av detta kan dina porer bli tilltäppta och då kan du uppleva finnar, ojämn hudtextur och en rad andra problem. 

Så för att behålla en jämn och fräsch hudton är det viktigt att du rengör din hud både morgon och kväll. Vårt tips är att använda en rengöringsprodukt som är mild och som inte är uttorkande.

2. Återfuktning - en oundviklig del av en perfekt hudvårdsrutin

Nästa steg - återfuktning! Återfuktning är ett steg som alla olika typer av hudtyper behöver i sin hudvårdsrutin. Oavsett om din hud är torr, fet, normal eller blandhy, så kräver den fukt. Därför behöver du satsa på en ansiktskräm som funkar för dig. Under Your Skin lanserade nyligen en kräm som passar alla hudtyper - speciellt för dig som vill gå över till naturliga produkter. Detox Face Cream kombinerar svenskt havre extrakt, glycoin och mandelolja för att lindra inflammationer och lugna huden. Den är tillverkad i Sverige och 100% naturlig. Om du dessutom vill ha ytterligare återfuktning - förslagsvis på natten då huden återhämtar sig som mest så kan vi rekommendera att tillsätta Under Your Skins ansiktsolja - Natural Glow Face Oil.

en kvinna applicerar en fuktkräm i den perfekta hudvårdsrutinen

Lär känna din hudtyp och hitta sedan produkter som passar din hy. Det är viktigt att återfukta din hud för att undvika uttorkning och för att skydda huden från yttre faktorer. Om du vill skapa en enkel hudvårdsrutin med endast de nödvändiga produkterna, då är en bra fuktighetskräm en av de tre obligatoriska stegen. Glöm inte att applicera din ansiktskräm morgon och kväll efter din rengöring

3. Solskydd - det viktigaste steget i en daglig hudvårdsrutin

Hösten är på väg men det betyder inte att du kan sluta använda solskydd! Om du vill ta hand om din hud på rätt sätt och använd alla nödvändiga produkter, då behöver du fortsätta skydda huden mot solens skadliga strålar även under de kallare månaderna. Alla hudtyper behöver skyddas från UVA- och UVB-strålar som kan orsaka solfläckar, hyperpigmenteringar, inflammation, uttorkad hud och öka risken för hudcancer. Det sista och viktigaste steget i den perfekta hudvårdsrutinen är SPF. Vi rekommenderar att du använder ett solskyddsmedel med SPF 30 eller högre. 

Om du inte vill lägga till andra produkter i din hudvårdsrutin då är dessa tre steg allt som du behöver. Men om du vill ge hyn lite extra kärlek, så fortsätt läs och få veta om några extra steg.

Extra produkter för extra vård

Ansiktsvatten - återställ hudens pH-värde

Måste man använda ett ansiktsvatten? Nej, det måste man inte. Men ansiktsvatten eller toner är ett extra steg som du kan lägga till din hudvårdsrutin för att återställa hudens naturliga pH-värde efter rengöring. Det kan även ha en lugnande och återfuktande effekt. Meningen är att den förbereder din hud för de andra hudvårdsprodukterna. Så om du vill hitta din perfekta hudvårdsrutin och experimentera med olika produkter kan du ge ansiktsvatten en chans och se om det är något som din hy uppskattar.

Hitta ett serum anpassat till din huds behov

Serum är en produkt som innehåller aktiva ingredienser och de är skapta för att lösa olika hudproblem. Under Your Skin har ett serum - Detox Face Serum - som passar alla hudtyper, innehållandes kraftfullt stamcells extrakt från tistel som jämnar ut hudtonen, ger fukt och skyddar huden. Serumet bekämpar även tecken på åldrande utan tveksamma kemikalier. Så om du vill komplettera din hudvårdsrutin och ge din hud lite extra omtanke samt använda produkter som kan förbättra hudens utseende, då är serum något som du behöver leta efter.

en person håller ett serum

Det är viktigt att du tar reda på din hudtyp - om du har torr eller uttorkad hud, fet hud, normal eller kombinerad hud - och välja ett lämpligt serum utefter det. Hitta ett eller flera serum som passar din huds behov och du kommer snabbt att märka synliga resultat. Hudvårdsrutinens ordning är väldigt viktigt, så när använder man serum? Efter rengöring och toner, men före återfuktning. 

Ansiktsolja - inte bara för människor med torr hy

En ansiktsolja är en produkt som människor med torr hy bäst trivs med. Men det betyder inte att du inte kan använda ansiktsolja i din hudvårdsrutin om din hy är fet, normal eller kombinerad. Alla kan använda en ansiktsolja för att låsa in fukt i huden och förstärka hudens barriär. Dessutom återfuktar oljor huden på djupet och kommer att ge dig en otroligt fin lyster i ansiktet. Om du bestämmer dig för att det är dags att börja använda en ansiktsolja så ska du applicera den efter din fuktighetskräm, alltså som det sista steget i din rutin. Men om det handlar om morgonrutinens hudvård så applicerar du oljan före solskydd. 

Kika gärna på vår bäst i test Natural Glow Ansiktsolja som återfuktar hyn, ger ett glow, samt reducerar ålderstecken och inflammation. Den passar alla hudtyper så du kommer inte att ångra ditt köp. 

Exfoliering och ansiktsmasker - self-care favoriter

En eller två gånger i veckan kan du ta dig lite tid att ägna dig åt self-care och avkoppling. Då kan du unna dig två extra produkter i din hudvårdsrutin - exfoliering och ansiktsmask. Båda produkterna kommer att ge dig ett naturligt glow i ansiktet, en jämnare hudton och skapa en lyxig spakänsla hemma.

kvinna med en ansiktsmask

Exfoliering hjälper dig att ta bort döda hudceller, rengöra tilltäppta porer, jämna ut hudtonen, ger ett lyster och förnya hudceller. Visst låter det fantastiskt? Ansiktsmasker kan funka som en peeling eller som en boost av fukt, beroende på vilken mask du väljer. Det finns en lång rad olika masker som du kan testa, så du kan experimentera lite och hitta masker som funkar för dig och din hud. 

Vilken typ av hudvårdsrutin funkar för dig?

Den perfekta hudvårdsrutinen betyder olika saker för olika personer. Vissa människor föredrar en kort och enkel hudvårdsrutin medan andra vill använda alla produkter som vi nämnde ovan. Vår hopp är att denna artikel ska funka som en komplett hudvårdsrutin-guide och hjälpa dig att skapa din egen rutin med produkter som du kommer att njuta av. Hudvård är viktig men det ska också vara rolig. Så experimentera, prova olika produkter och hitta de bästa produkterna för din hy. Berätta om din hudvårdsrutin i kommentarerna nedan!

Du hittar våra ansiktsprodukter här

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Har fortfarande inte era produkter klara för mig? Behöver: Rengörning, ansiktsvatten, dag- och nattkräm, ögonkräm, serum, olja samt solkräm. Var hittar jag detta? Finns det provapåförpackningar? Är äldre och har torr hy. Älskar Ert schampoo! MVH

Agneta Öfverberg

Jättebra genomgång. Tack!

Anna

Lämna en kommentar