en kvinnas hår bakifrån

Effektiva sätt att behandla mjäll och hur man blir av med det

Om din hud i hårbotten flagnar, har mjäll eller om du har klåda i hårbotten, förstår vi helt om du är trött på det. Mjäll är ett av de vanligaste hudproblemen som man upplever och de flesta av oss har kämpat mot detta problem åtminstone en gång i livet. Vi vet att mjäll är väldigt besvärligt, det kliar och så ser det inte så bra ut. Så idag har vi på Under Your Skin valt att lyfta detta problem och hjälpa dig hur du ska behandla och bli av med mjäll. Fortsätt läsa om du vill veta mer om orsaker till mjäll samt olika behandlingar mot mjäll.

Vad är mjäll? 

Låt oss börja med att förklara vad som menas med mjäll. Om du har problem med mjäll i hårbotten betyder det att du har döda hudceller som lossnar från huden. Förnyelsen av hudceller är en helt normal process som sker på hela kroppen, inklusive hårbotten. Därför kan du få fjällande hud på huvudet oavsett om din hårbotten är torr eller fet.

en kvinna täcker ansiktet med sina händer

Om du upplever mjäll kan du se små vita fjäll i ditt hår och på din hårbotten. Det betyder att du har så många döda hudceller som avlägsnas så att de blir synliga. Vi vet att man oftast blir irriterad när man kämpar mot detta problem. Därför vill vi prata om hur man bekämpar mjäll, behandlar mjäll och varför man får mjäll. Nedanför kan du hitta tips på hur man blir av med mjäll i hårbotten.

Varför får man mjäll?

För att kunna behandla mjäll på rätt sätt behöver du först veta hur man får mjäll. Tyvärr finns det inte en konkret orsak till mjäll, utan det finns många olika anledningar till varför du har hudflagor i hårbotten. Så här kommer några orsaker till varför du har fjällande hud i hårbotten. 

  • Torr hårbotten. Något som leder till en stor mängd hudproblem är uttorkad eller torr hårbotten. Det finns olika orsaker till uttorkad hårbotten, bland annat för starka hårprodukter. Om du har torr hud överallt är mjäll ganska vanligt och du kan till och med få den på resten av kroppen. Problemet blir oftast ännu värre på vintern när huden är torrare. Lösningen är självklart återfuktning av din hud.
  • Eksem eller psoriasis. Om du har medicinska hudproblem såsom mjälleksem eller psoriasis då är mjäll jättevanligt. I så fall behöver du hitta behandlingar mot psoriasis eller eksem för att bli av med mjäll. 
  • Svamp. En av de ledande orsakerna till mjäll är svamp. Det är helt normalt att vi har jästsvamp överallt på kroppen. Men om det finns en stor mängd jästsvamp kan kroppen börja tillverka hudflagor och då uppstår mjäll. 
  • Fet hud i hårbotten. Om du har mjäll som sitter fast är orsaken troligen fet hårbotten. Fet hårbotten i kombination med jästsvamp resulterar i stora, feta hudflagor som är svåra att få bort.
  • Stress. I perioder då du är under mycket stress kan din kropp uppleva olika hälsoproblem. Några problem som går hand i hand med stress är fett hår, uttorkad hårbotten och, förstås, mjäll. 
  • Allergier. Om du har irriterad, röd och kliande hårbotten med mjäll är det möjligt att du är allergisk mot någon produkt som du använder. 
  • Du använder inte tillräckligt mycket schampo. Om du inte schamponerar håret tillräckligt mycket kan mjället bli värre. Huden producerar mer fett och döda hudceller vilket leder till en förhöjd mängd jästsvamp. 

Som du ser så finns det många olika anledningar till varför man får mjäll. Därför kan vi säga att mjäll är ett vanligt problem som kan drabba alla. Men vi vet hur irriterande det kan vara, så vi kommer att dela med oss av några tips för behandling av mjäll. 

Vad hjälper mot mjäll?

Eftersom det finns så många orsaker till mjäll i hårbotten finns det också olika slags behandlingar mot mjäll. Beroende på anledningen till ditt problem kommer du att behöva en lämplig lösning för att få bort mjäll. Här är de vanligaste behandlingarna och kurerna mot mjäll. 

Sluta med uttorkande produkter

Som sagt, mjäll och torr hårbotten går ofta hand i hand. Om det är din torra eller uttorkade hårbotten som orsakar flagnande hud i huvudet finns det olika tips som vi kan ge dig. Först och främst kräver din hårbotten bättre vård. Det betyder att du ska sluta använda produkter med starka kemikalier som torkar ut din hårbotten. Genom att sluta använda uttorkande produkter kommer du att återhämta din hårbotten och bli av med mjäll. 

under your skin detox schampo kan hjälpa dig att behandla mjäll som är orsakat av uttorkad hårbotten

Om du letar efter ett milt schampo som kan förbättra hårbottens tillstånd kan vi varmt rekommendera att du testar vårt Ekologiska Detox-Schampo. Det innehåller inga parabener, sulfater eller silikoner utan bara rena och milda ingredienser som inte torkar ut din hud.

Medel och schampo mot mjäll

Om du vill behandla mjäll på ett effektivt sätt kan du också använda ett mjällschampo i ett tag. Beroende på hur illa ditt problem med mjäll är, finns det olika medel att leta efter. 

Om mjället inte är för allvarligt kan du testa ett milt mjällschampo. Annars kan du prova några speciella schampon som du kan hitta på apotek. Du kan även fråga din läkare om råd. De kan ge dig ett starkare mjällschampo, tabletter eller salva mot mjäll.   

Mediciner kan hjälpa mot mjäll

Det bästa och enklaste sättet att behandla mjäll som beror på eksem, psoriasis, svamp i hårbotten och liknande orsaker är att besöka din läkare. För att ta bort mjäll som uppstår p.g.a. dessa problem behöver du lösa de grundläggande orsakerna. Besök gärna en läkare som kan ge dig mediciner mot ditt problem och på så sätt kommer du också att bli av med mjäll.

Hur förhindrar man mjäll? 

Huruvida det bara handlar om mjäll eller mjäll med klåda, håravfall och andra medföljande problem vet vi att det kan vara superjobbigt. Det är alltid bäst att hitta produkter och rutiner som förhindrar mjäll istället för att behöva behandla mjäll i efterhand. Så vi har några tips som kan hjälpa dig att slippa att få mjäll. 

en kvinna torkar håret med en handduk

  • Använd ett milt schampo. Avstå från schampon som torkar ut din hårbotten och leder till mjäll som en följd. Istället kan du testa vårt Detox-Kit med naturliga och milda produkter som gör hårbotten mer hälsosam och välbalanserad. 
  • Undvik uttorkande stylingprodukter. Många stylingprodukter som man använder i håret innehåller starka kemikalier och kan också torka ut hårbotten. Så vårt tips är att helt avstå från dem eller att byta till naturligare produkter.
  • Schamponera håret två gånger. För att tvätta håret ordentligt och ta bort döda hudceller, fett och smuts är det bra att schamponera ditt hår två gånger.
Det helt normalt att uppleva mjäll i din hårbotten så du behöver inte oroa dig. Du bör bara hitta det bästa sättet att behandla mjäll och återhämta din hårbotten. Genom att följa våra tips kan du både förhindra och bli av med mjäll, så lycka till! Och hör gärna av dig - vad har hjälpt dig mot mjäll?
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar