en kvinnas hår bakifrån

Enkla tips för att behandla frissigt hår hemma

Vi alla längtar efter ett mjukt, glansigt och slätt hår så som håret vi ser på reklam. Men tyvärr kan detta vara ganska svårt att uppnå. Många människor upplever att deras hår är torrt, frissigt och otämjbart direkt efter tvätt. Man fönar och kammar håret, men ingenting hjälper - håret blir bara större och mer statiskt. Vi fattar att det kan vara irriterande. Men frissigt och torrt hår är ett jättevanligt problem, särskilt om du har lockigt hår. Alla kan drabbas av friss i håret - både de med tjockt och lockigt hår men även de med tunt skandinaviskt hår. Idag vill Under Your Skin hjälpa er som upplever frissigt hår som är svår att tämja och istället vill njuta av lent och slätt hår. Så om du vill få ta reda på hur du kan behandla och bli av med frissigt hår, fortsätt att läsa denna text.

Vad beror frissigt hår på?

Innan vi delar med oss av tips för behandlingen av frissigt hår vill vi först berätta om orsaken till frissigt hår. Om du är osäker på varför du har frissigt hår, här kommer svaret. 

en person kammar en kvinnas hår

Den största anledningen till att du har torrt och frissigt hår är att håret kräver fukt. Olika ingredienser, produkter och vanor kan torka ut ditt hår och gör det mer benägen till att bli frissigt och slitet. Frissigt hår betyder att håret är uttorkat och har brist på fukt, just därför blir det väldigt strävt. I fuktig luft blir håret frissigt eftersom det tar upp fukten ur luften och då sväller det och du upplever friss. Men vad kan man göra åt frissigt hår då? Återfukta! Nedan delar vi med oss av några tips samt berättar vikten av rätt och återfuktande hårvård.

Hur behandlar man frissigt hår - de bästa produkterna mot frissigt hår

Undvik uttorkande produkter och ingredienser för att motverka frissigt hår

Om du vill tämja frissigt hår är det värt att veta att många hårprodukter som du använder kan förvärra ditt problem. Därför ska du vara försiktig när du väljer produkter som du använder i håret. Många produkter som finns tillgängliga på marknaden innehåller ingredienser som är väldigt uttorkande. 

Schampo, balsam, hårspray, värmeskydd, torrschampon och en rad andra produkter finns sig ofta i ens badrum. Men bruket av alla dessa produkter, särskilt om de innehåller starka kemikalier, kan göra håret torrare och mer frissigt. Därför är vårt tips att undvika användningen av för många starka produkter. Det är bra att byta till mer naturligare och renare produkter som inte har en uttorkande effekt på håret. Avstå från produkter med SLS, SLES, alkohol och andra starka kemikalier. På så sätt kommer du att lättare hantera frissigt hår och sluta torka ut det. 

Hitta ett återfuktande och icke-uttorkande schampo för frissigt hår

Schampo är den grundläggande hårvårdsprodukten det är viktigt att välja ett schampo som är av hög kvalité och som är snällt mot ditt hår. Sluta använda schampon som torkar ut håret och gör det mer frissigt och otämjbart. Testa istället ett naturligt schampo som innehåller hårvänliga och återfuktande ingredienser. På så sätt kommer du att ge håret tillräckligt med vård och bekämpa friss. 

Vårt ekologiska detox-schampo är en produkt som passar alla hårtyper men funkar särskilt fint på uttorkat hår. Det torkar inte ut håret, utan det återhämtar din hårbotten, återställer dess pH-värde och fuktbalans. Det här är det första steget till slätt och mjukt hår. 

Använd ett fuktgivande balsam i hela håret

Efter att du har rengjort håret från all smuts och fett är det dags att återuppliva och ge det en boost av fukt. Som sagt, brist på fukt är en av de främsta orsakerna till frissigt hår, så du behöver vårda håret mer för att bli av med friss. För att ge håret tillräckligt med fukt och slippa frissigt hår är vårt tips att börja använda ett balsam eller en hårinpackning som är väldigt fuktgivande. 

under your skin detox kit som är utmärkt om du vill behandla frissigt hår

Balsamet från vårt Detox-Kit är en produkt som är framtagen för torrt och frissigt hår som behöver extra näring. Vårt Ekologiska Balsam är en återfuktande produkt som kan användas både som ett balsam och en hårinpackning. Beroende på hur torrt och frissigt ditt hår är, kan du välja hur länge du ska låta balsamet ligga i håret. Om du vill använda balsamet som en hårinpackning för frissigt hår kan du låta det sitta i 10-20 minuter, och njut sedan av ett lent och riktigt återfuktat hår. 

Applicera en hårolja på längderna för att bli av med frissigt hår

En produkt för frissigt hår som funkar väldigt bra och hjälper i kampen mot friss är - hårolja. När ditt hår är rengjort, återfuktat och fönat kan du gå ett steg längre och ge håret ännu mer fukt. Du kan göra det genom att använda en intensivt återfuktande hårolja som skyddar håret samt gör den slätare och mjukare. En bra hårolja som är rik på fuktgivande ingredienser är en av de bästa stylingprodukterna för frissigt hår. Vårt tips är att använda hårolja endast i topparna för att undvika fett hår och samtidigt behandla frissigt hår. 

Var snäll mot håret - sluta torka det i en handduk

Om du vill behandla frissigt hår på rätt sätt och istället få ett glansigt hår har vi ett tips som inte har någonting att göra med hårprodukter. Många människor brukar torka håret i en handduk efter tvätt. Men även om det är en vana som många av oss har så är det inte en bra vana.

en kvinna gnuggar håret i en handduk

Istället för att gnugga håret i en frottéhandduk är det bättre att använda en t-shirt i bomull. På så sätt kommer du inte att skada håret och gör det slitet eller frissigt. Det här är bland de bästa sätten att tämja och hantera frissigt hår.

Motverka frissigt hår med hjälp av rätt hårvård och bra vanor

Genom att ge ditt hår tillräckligt med fukt och vara vänligt mot det kommer du att slippa frissigt hår och äntligen få njuta av ett lent och glänsande hår. Återfuktande produkter såsom vårt bäst-i-test Detox Schampo och Balsam Kit kommer hjälpa dig att behandla frissigt hår på rätt sätt och få håret att se bättre ut. Om du har några egna tips för att undvika friss, skriv gärna i kommentarerna nedan.
Back to blog

5 comments

Jag började använda Under Your Skin för ca 1 år sedan. Hade tålamod i början av omställningen för håret och vilket resultat jag har fått!
Mina toppar är som nyklippta trots att det gått flera månader sedan jag klippte mig! Något jag då reflekterat över och i tidigare produkter har man kunnat se topparna slitas ut så snabbt och klippning har behövts oftare.
Jag har ännu torrt och frissigt hår precis efter tvättning men som försvinner under dagen och blir mer mjukt och känns som nyklippt. Ska definitivt pröva att ta balsamet som en hårinpackning ! Skulle vilja ha någon produkt/hårolja som gör det mer glansigt..

Är annars så glad att jag fann och började använda just er produkt!

Mikaela Nordqvist

Har nyss börjat använda Under Your Skin detox kit. Har självlockigt hår och använder en liten klick balsam i blött (helt otorkat) hår. ”Krattar” in det i hela håret och kramar upp med en mjuk handduk av microfiber. Tvättar med schampo en gång i veckan. Behöver jag tvätta håret oftare tar jag bara balsam. Då blir lockarna som finast.

Lisa

Tips på ekologisk hårolja. Ni verkar inte ha en egen?

Sandra

Man kan visst använda vanlig handduk men man ska krama vattnet ur håret försiktigt. Sen bör man vänta med att borsta ut håret tills det är torrt. Man kan reda ut det värsta med bredtandad kam eller fingrarna. Hårolja som inpackning fungerar bra för mig. Under your skin schampo o balsam hjälper också mitt torra hår och nu kan jag tvätta det med schampo mer sällan, bra för torrr hår :) Ha tålamod och låt frisör klippa topparna regelbundet.

Hanna

Byt ut ditt örngott!
Traditionella örngott är framtagna av bomull eller bomull/polyester. Dessa har de en grov yta som skapar friktion under natten. Detta kan resultera i frissigt hår. Bomull är även väldigt absorberande och suger ur fukten från hud och hår. Välj ett örngott i siden eller bambu. Själv väljer jag bambu då det känns som ett vänligare alternativ då det vid tillverkning av siden dödar stora mängder silkeslarver.

Sadetta Fredriksson

Leave a comment