en kvinna applicerar ett läppbalsam

4 knep för att bli av med torra läppar

Vi har alla upplevt torra läppar flera gånger under vårt liv. Ibland är de bara torra, ibland är de även spruckna, vilket kan gör ont. Oavsett så är det inte ett tillstånd som man njuter utav. Istället vill man ha mjuka, lena läppar, eller hur? Det är inte svårt att bli av med torra läppar om du vet hur du ska göra. Idag ska vi berätta om 4 enkla tips som kan hjälpa dig till att återfå fina läppar som ser bra ut under ditt läppstift. Dessutom ska vi också förklara varför du får spruckna och torra läppar, så att du kan undvika detta problem i framtiden.

Vad beror torra läppar på?

Låt oss först förklara vad som orsakar torra läppar. Det finns många olika faktorer som leder till att du får spruckna och torra läppar, så vi vill berätta om de allra vanligaste orsakerna. 

en läppskrubb och hudvårdsverktyg

  • Din hudtyp eller ditt hudtillstånd. Om du har torr hudtyp, hud som är uttorkad eller om du lider av eksem, så är dina läppar också mer benägna att bli torra och fjälliga. Därför är det bra att lära känna din hudtyp och ta reda på om den är orsaken till dina torra och spruckna läppar.
  • Vissa mediciner. Det finns vissa läkemedel som kan orsaka uttorkning av dina läppar. Som exempel så äter många roaccutan som är ett läkemedel mot akne, många som använder det klagar ofta på torra läppar. 
  • Miljöfaktorer. Precis som din hud, utsätts dina läppar för olika miljöfaktorer som kan påverka dess tillstånd. Kyla, vind och sol är bland de vanliga orsakerna till spruckna och torra läppar.
  • Allergier. Om du är allergisk mot något kan detta orsaka torrhet på huden och även på läpparna. Spruckna och torra läppar kan bero på allergi mot läppstift, tandkräm, ansiktskräm eller alla andra produkter som du applicerar på detta område.
  • Vitaminbrist. Eftersom B-vitamin bidrar till sund hud så kan brist på det orsaka en rad olika hudproblem, bland annat spruckna läppar. Brist på zink och järn kan också vara en anledning till att dina läppar är torra.

Hur blir man av med torra läppar

Även om det finns olika orsaker till spruckna läppar, behöver det inte vara svårt att motverka det. Det finns 4 enkla steg som kan hjälpa dig att återfå mjuka läppar. 

Skrubba dina läppar och ta bort döda hudceller

Om du letar efter produkter som botar torra läppar behöver du en läppskrubb. Genom att använda en läppskrubb exfolierar du läpparna och hjälper dem att bli av med döda hudceller och så att de blir mjuka igen.

en läppskrubb

Du kan hitta många olika läppskrubbar på marknaden, men du kan även göra din egen DIY skrubb. Till exempel så kan du göra din egen läppskrubb med honung och socker. Skrubba dina läppar åtminstone en gång i veckan och du kommer att se en stor förbättring av dina torra läppars tillstånd. 

Använd ett återfuktande läppbalsam för att få lena läppar

Efter exfoliering är det dags att vårda dina läppar genom att ge dem extra fukt. Det bästa mot torra läppar som flagnar är att återfukta dem på djupet. Eftersom det inte finns några talgkörtlar i våra läppar kan de inte producera talg som naturligt återfuktar dem. Just därför är det svårt att behålla den fukten som de kräver och som en följd av detta blir läpparna torra väldigt snabbt. 

under your skin veganskt läppbalsam som hjälper att bli av med torra läppar

Vårt hetaste tips för torra läppar är vårt bäst i test veganska läppbalsam. Det återställer dina torra läppar och hjälper dig att återfukta dem på djupet. Dessutom luktar läppbalsamet ljuvligt av granatäpple, och är helt naturlig.

Det är inte konstigt att detta fantastiska läppbalsam är en av våra bästsäljare - den återställer läpparnas fuktnivå och gör dem lena och välmående igen! 

Skydda dina läppar mot sol, vind och kyla

Om du undrar vad som kan hjälpa dig mot torra läppar finns det en annan grej du borde vara medveten om. Dina läppar utsätts dagligen för olika typer av miljöpåverkningar. Ofta får man torra läppar av sol, vind, kyla samt andra miljöfaktorer. Därför är det viktigt att skydda dina läppar när du är ute. Det gör du igenom att återfukta dem intensivt, använda solskydd och kanske även använda en halsduk i kylan. 

Drick tillräckligt mycket vatten

Vad är bäst för torra läppar? Återfuktning - både inifrån och utifrån. Det betyder att kombinera vätska med att använda ett läppbalsam. Ett av de bästa sätten att slippa spruckna och torra läppar är genom att dricka mycket vatten, varje dag. Det är superviktigt att återfukta dina läppar utifrån med hjälp av ett läppbalsam. Men det är minst lika viktigt att ta hand om hela din kropp, inklusive läpparna, genom att dagligen dricka åtminstone 8 glas vatten. På så sätt undviker du många olika hudproblem, bland annat torra läppar. 

Hej då torra läppar!

Om du vill rädda dina torra läppar behöver du ge dem lite extra kärlek. Många av oss glömmer bort våra läppar när vi tänker på hudvård. Det är viktigt att skrubba, återfukta och skydda våra läppar om du vill slippa eller vill bli av med spruckna och torra läppar. Följ dessa enkla tips och säg hej då till torra läppar!

Back to blog

Leave a comment