en kvinna exfolierar hyn för att slippa pigmentfläckar i ansiktet

De bästa sätten att slippa pigmentfläckar i ansiktet denna sommar

Har du bruna eller röda fläckar i ansiktet som bara blir värre på sommaren? De flesta av oss har upplevt dessa problem, fast av olika anledningar. Vissa människor har pigmentfläckar på läpparna, vissa på kinderna, andra har dom under ögonen, osv. Vi vet att man bara vill hitta ett sätt att bli av med pigmentförändringar och få en jämnare hudton. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Det bästa är att helt slippa pigmentfläckar i ansiktet genom att använda de rätta hudvårdsprodukterna. I denna artikel ska Under Your Skin förklara vad pigmentfläckar beror på och även ge dig tips på hur du motverkar eller blir av med pigmentfläckar. Så om du vill få en jämnare hudton utan hyperpigmentering, är denna text för dig. 

Varför får man pigmentfläckar i ansiktet? 

Vad är pigmentfläckar? Vad orsakar pigmentfläckar? Svaren på dessa frågor kan hjälpa dig att förstå din hy lite bättre och slippa pigmentfläckar i ansiktet eller hantera dem lättare. 

en kvinna smörjer in sig med en ansiktskräm

Pigmentering betyder att du har bruna fläckar på huden som oftast uppstår på de delar av kroppen som utsätts för mest sol - ansiktet, halsen, dekolletage och händerna. Hyperpigmentering pekar på en förhöjd produktion av melanin som är ett ämne i vår kropp som påverkar hudens pigment. På grund av olika faktorer kan huden börja producera mer melanin som klumpar ihop sig och på så sätt får man mörka fläckar på huden. Nedan ska vi förklara olika orsaker till pigmentfläckar. 

 • Sol. Solen är en av de främsta anledningarna till hyperpigmentering. UV-strålar är jätteskadliga och de leder till att kroppen producerar mer melanin för att skydda huden mot solen. Som en följd av detta upplever du solfläckar i ansiktet. Det är just därför solning är en av de vanor som påverkar din hud, på ett väldigt negativt sätt.
 • Hormoner. Det är jättevanligt att kvinnor upplever hyperpigmentering i ansiktet under graviditeten. Dessutom blir fräknar och födelsemärken mörkare och större under graviditeten. Detta beror på hormonernas obalans, dessa fläckar brukar försvinna efter förlossningen. Alltså har hormoner en stor påverkan på huden och dess pigment.
 • Mediciner. Vissa mediciner som man äter, t.ex. p-piller, kan leda till en ökad melaninproduktion och orsaka pigmentfläckar i ansiktet. 
 • Ålder. Vet du vad ålderstecken är? Det är leverfläckar och bruna fläckar som dyker upp med ålder p.g.a. gener och hudens åldrande men även p.g.a. solens påverkan. De uppstår på områdena som har utsatts för sol i flera år. Så därför får man ofta pigmentfläckar när man blir äldre.
 • Akne. Finnar och andra skador på huden kan orsaka mörka fläckar i ansiktet som kallas post-inflammatorisk hyperpigmentering eftersom de uppstår p.g.a. inflammation på huden. Glöm inte att du kan förvärra denna hyperpigmentering genom att klämma på finnar.  

Vad hjälper mot pigmentfläckar i ansiktet? 

De flesta av oss upplever hyperpigmentering då och då och vi letar efter de bästa behandlingarna för pigmentfläckar. Det kan vara svårt att hitta effektiva lösningar om du inte vet vad du ska söka efter. Så vi ska dela några tips med dig för att hjälpa dig att ta bort pigmentfläckar och ärr i ansiktet. 

Produkter för pigmentfläckar i ansiktet

En fullständig hudvårdsrutin kan skydda din hud och hjälpa dig att få en jämnare hudton så att du kan undvika olika problem. Du behöver bara ta reda på vilka produkter och ingredienser du borde använda. Här kommer några avgörande steg i din hudvårdsrutin om du vill slippa pigmentfläckar i ansiktet eller ta bort dom.

under your skin natural glow ansiktsolja

 • Solskydd. Något som alla pratar om nuförtiden är SPF. Och nej, den är inte överskattad - SPF är det viktigaste steget i din hudvårdsrutin. Om du vill undvika pigmentfläckar i ansiktet samt slippa hudens förtidiga åldrande behöver du skydda din hud från UV-strålar som leder till en ökad melaninproduktion. Därför är det superviktigt att använda en solkräm för pigmentfläckar med solskyddsfaktor 30 eller högre. Vårt tips är att även kika på vår Natural Glow Ansiktsolja som också skyddar hyn mot solen och funkar jättefint i kombination med SPF. Den reducerar också synligheten av ålderstecken så den är en jättefin produkt om du kämpar mot pigmentfläckar.
 • Exfolieringsmedel. En produkt som exfolierar din hud är avgörande om du vill ta bort hyperpigmentering i ansiktet och få en jämnare hudton. Serum, toner eller ansiktsrengöring kommer att hjälpa dig eftersom de påskyndar förnyelsen av hudceller, tar bort döda hudceller och jämnar ut hudtonen.
 • Fuktgivande produkter. För att se till att din hudbarriär är stark behöver du vårda din hy med återfuktande produkter och ingredienser. På så sätt kan du undvika bl.a. skador, uttorkning, irritation och därmed kan du även slippa pigmentfläckar. Så glöm inte att använda en ansiktskräm både på morgonen och på kvällen.

Hudvårdsingredienser som motverkar pigmentfläckar i ansiktet

Du behöver alltså se till att du har vissa avgörande steg i din hudvård för att sköta hyn på riktigt, och för att hålla den sund och jämn. Men förutom detta måste vi poängtera vilka ingredienser som dina hudvårdsprodukter ska innehålla. Ingredienserna listade nedan är av stor nytta när du vill få bort pigmentfläckar i ansiktet. 

en kvinna använder ett serum för att slippa pigmentfläckar

 • C-vitamin. Många serum som hjälper dig att slippa pigmentfläckar innehåller C-vitamin (askorbinsyra), som är en av de bästa ingredienserna för hyperpigmentering. Det jämnar ut din hudton, ger dig en naturlig lyster i ansiktet och hjälper till att undvika pigmentfläckar. Dessutom skyddar C-vitamin din hy mot fria radikaler och den samarbetar jättefint tillsammans med din SPF. Eftersom man får pigmentfläckar när man solar, är det bra att kombinera solskydd med produkter som innehåller C-vitamin.
 • Niacinamid. Niacinamid är en ingrediens som hjälper dig att få en jämn hudton och få bort hyperpigmentering, ärr och rodnad. Du kan hitta ett serum, en toner eller en ansiktskräm som innehåller niacinamid och få väldigt fina resultat.
 • Retinol. A-vitamin eller retinol är en ingrediens som påskyndar förnyelsen av hudceller, ökar kollagenproduktionen i hyn och även förhindrar hudens åldrande. Genom att exfoliera din hud kommer den att jämna ut hudtonen och hjälpa dig i kampen mot pigmentfläckar. 
 • Syror i hudvård. Om du undrar vad du kan göra mot pigmentfläckar i ansiktet behöver du lägga till fruktsyror i din rutin. AHA-syror är bland de bästa ingredienserna för exfoliering av huden och även behandling för pigmentfläckar. De ska hjälpa dig att få en jämnare hudton utan hyperpigmentering och även förbättra hudtexturen. 

Vårda din hud ordentligt för att slippa pigmentfläckar i ansiktet

Det kan vara ganska svårt att bli av med pigmentfläckar och även att undvika dem om du inte vet vad som hjälper. Men genom att använda de rätta produkterna med bra ingredienser kan du verkligen förbättra din huds tillstånd, jämna ut hudtonen och säga hej då till hyperpigmentering. Det händer inte över en natt utan du behöver vara tålmodig och ge ingredienserna tillräckligt med tid för att få ett synligt resultat. Om du har fler tips för hur man kan slippa pigmentfläckar i ansiktet är du välkommen att dela dem i kommentarerna.
Back to blog

Leave a comment