en person håller en ansktskräm i handen

5 myter om hudvård för ansiktet som du inte ska tro på

När det gäller hudvård för ansiktet finns det alltför många regler, produkter och val. Så det kan vara svårt att skapa en komplett hudvårdsrutin utan att göra misstag. Nuförtiden pratar man om hudvård nästan dagligen, det finns mycket nyheter och information som du kan läsa på sociala medier. Men självklart stämmer inte allt som du läser online. Det finns många myter om hudvård för ansiktet som har uppstått med tiden och många som har börjat tro på dem. Så idag vill vi på Under Your Skin prata lite om dessa vanliga myter om hudvård och förklara för dig varför du inte ska tro på dessa "regler". Om du vill börja vårda din hud på rätt sätt, så ska du fortsätta läsa denna text så får du reda på mer.

Myt 1: Starka rengöringsmedel hjälper mot acne

Människor med acne tror ofta att de bara behöver torka ut huden för att bli av med finnar och inflammation. Men tyvärr är kampen mot acne mycket mer komplicerad och att torka ut huden är inte en bra idé. Denna myt om hudvård kan vara skadlig för din känsliga hud, så sluta tro på den!

en kvinna rengör ansiktet

Genom att använda uttorkande och starka produkter kan du göra din hy mer känslig, inflammerad eller uttorkad. På så sätt försvagas hudbarriären och hyn blir mer mottaglig för irritation, rodnad och t.o.m. acne. Därför ska du se till att använda milda produkter för att rengöra din hud morgon och kväll. Glöm inte att följa upp med en fuktkräm efter rengöring. 

Myt 2: Fet hy behöver inte återfuktning

Om du har fet hud är det lätt att tro att en fuktighetskräm bara kommer att förvärra ditt problem och att huden kommer att kännas ännu fetare. Som en följd av detta undviker många människor med fet hudtyp att använda en fuktkräm i sin hudvårdsrutin. Men det här är en av många myter om hudvård för ansiktet som du inte ska lyssna på. Genom att undvika återfuktning hjälper du inte huden, utan snarare tvärtom. Din hud blir uttorkad och behöver producera ännu mer fett än tidigare och då skapas en ond cirkel. Så istället för att låta din hy bli uttorkad ska du bara lägga till ett steg i din hudvårdsrutin - återfuktning.

För att kunna ta hand om din hy på rätt sätt behöver du lära känna din hudtyp. Men oavsett hudtyp så är återfuktning någonting som du behöver i din hudvård. Daglig återfuktning kan förebygga en rad olika hudproblem - uttorkning, klåda, rodnad, irritation, känslighet, överproduktion av fett, osv. Dessutom hjälper en fuktkräm att behålla ett ungt utseende samt ge dig en naturlig lyster i ansiktet. Så skydda din hud och undvik ett högt antal problem genom att använda en ansiktskräm både morgon och kväll. 

Myt 3: Ansiktsolja orsakar finnar

Det finns en vanlig myt inom hudvård som du troligen har hört flera gånger. Det handlar om idén att ansiktsolja orsakar acne och att bara människor med normal eller torr hudtyp kan använda oljor i ansiktet. Men sanningen är att alla människor oavsett hudtyp kan använda en ansiktsolja i sin hudvårdsrutin.

under your skin natural glow ansiktsolja

Det finns olika typer av ansiktsoljor och de kan vara till stor nytta för alla olika hudtyper. Huruvida du har fet, torr eller kombinerad hud kan en ansiktsolja hjälpa dig att uppnå väldigt fina resultat och återfå glow i ansiktet. En olja låser in fukten i huden, förstärker din hudbarriär och gör din hy supermjuk och glansig. Dessutom kan en bra ansiktsolja även hjälpa dig i kampen mot acne och lugna din irriterade hy. Varför skulle man avstå från allt detta? 

Självklart är inte alla oljor bra för acnebenägen hud, men hittar du rätt olja som inte täpper till porerna så ska du njuta av detta steg i din rutin. Vi rekommenderar att du använder en lätt olja som inte är komedogen. Kolla in vår Natural Glow Ansiktsolja som är gjord för alla hudtyper och den erbjuder många fördelar. Den återfuktar huden, reducerar ålderstecken och inflammation, ökar hudens elasticitet och kollagenproduktion. Låter det inte fantastiskt? 

Myt 4: Alla måste använda exfolieringsprodukter och exfoliera huden varje dag

Låt oss bryta denna vanliga myt om hudvård för ansiktet - exfoliering är inte obligatorisk för alla. Vad är exfoliering egentligen? Exfoliering betyder att du tar bort döda hudceller och påskyndar hudens förnyelseprocess. Det kan vara bra för människor med fet hud eller för de som kämpar mot acne. Huden förnyar sig och avlägsnar döda hudceller ungefär en gång i månaden så detta steg är inte nödvändigt. Men om du märker att dina porer är tilltäppta, du upplever finnar eller pormaskar och din hud är texturerad och inte slät, så kan exfoliering hjälpa dig. Annars är det ett steg som du kan hoppa över om du vill. 

en kvinna exfolierar ansiktet och följer en av dessa myter om hudvård för ansiktet

Tänk på att exfolieringsmedel nödvändigtvis inte behöver vara starka för att ge resultat. Det går även bra med en mild kemisk exfoliering en gång i veckan. Undvik att exfoliera huden varje dag eller överdrivet ofta eftersom det är ytterligare en anledning till att din hud kan bli uttorkad samt leda till olika problem. 

Myt 5: Solskydd behövs inte på vintern

Vi har pratat om solskydd ett otal gånger och nu pratar vi om det ännu en gång, eftersom det är en av de viktigaste stegen i en perfekt hudvårdsrutin. En av de vanligaste myterna inom hudvård är att SPF bara behövs på sommarsemester. Solens skadliga strålar kan påverka din hud oavsett årstid. Så även om det regnar eller snöar ute behöver du skydda din hy från UVA- och UVB-strålar, istället för att utsätta huden för alltför mycket sol.

Vi rekommenderar att du använder ett solskyddsmedel varje dag som det sista steget i din hudvårdsrutin på morgonen. Använd gärna solskyddsfaktor 30 eller högre för att verkligen skydda hyn mot skadliga solstrålar. Gör det för att undvika solfläckar, solbränna, rynkor och fina linjer och många andra typer av hudförändringar. 

Sluta tro på dessa myter om hudvård för ansiktet och börja vårda din hy rätt

Att ta hand om hyn på rätt sätt är jätteviktigt om du vill ha en jämn och glansig hudton. Men det kan vara svårt att veta vilka regler du ska följa och vilka myter om hudvård för ansiktet som bör ignorera. Vi hoppas att denna artikeln kan hjälpa dig att skapa en bättre hudvårdsrutin och hjälpa dig att ta hand om din hud på bästa sätt. Om du har några tips och trix om hudvård får du gärna dela dem med oss här i kommentarerna.

Back to blog

Leave a comment