en kvinna rakar sina ben i badkaret

Rakning utan röda prickar - vårda huden före och efter rakning

Förutom att rakning är tidskrävande, så finns det en rad andra jobbiga problem som kan uppstå och orsaka obehag i samband med rakning. Röda prickar, rakfinnar, irritation, inväxande hårstrån, klåda - alla dessa besvär är väldigt vanliga när man rakar sig. Men även om dessa svårigheter är väldigt vanliga och de flesta av oss upplever dem, så innebär det inte att man bara ska acceptera dem. Det finns flera saker som du kan göra för att förebygga dessa typer av rakproblem, så att du får njuta av en jämn och len hud efter rakning. Men hur gör man? Jo, genom att vårda huden både före och efter rakningen. Idag ska Under Your Skin ge dig tips på hur du kan ta hand om din hud och äntligen få uppleva rakning utan röda prickar och irritation. Så fortsätt läsa och ta reda på hur du kan slippa alla dessa besvär. 

Hudvård före rakning som kan hjälpa dig att undvika rakproblem

Rakning utan röda prickar börjar med exfoliering 

Om du alltid får röda prickar när du rakar dig, då är det dags att skapa en rutin som förebygger detta problem. Innan du rakar din kropp ska du börja med att exfoliera hela kroppen. Peeling är jätteviktigt om du vill få jämn, slät och mjuk hud samt om du vill slippa irritation och röda prickar efter rakning. Så använd din favoritskrubb för att ta bort döda hudceller från huden.

rakning i badet

Du kan även göra din egen kroppskrubb med några ingredienser som du troligen redan har hemma. Här är några idéer:

  • Olivolja + socker
  • Kallpressad kokosolja + salt
  • Kokosolja + socker + kaffesump

Rengör huden och mjuka upp hårstråna 

Nästa steg är att rengöra kroppen före rakningen. Eftersom många duschgeler innehåller ganska så starka ingredienser som torkar ut huden kan de även irritera huden efter din exfoliering. Så om du vill raka dig utan röda prickar och irritation behöver du använda milda produkter som inte skadar din hud och som bevarar pH-nivåerna i huden. Vi kan varmt rekommendera att du testar vår milda ekologiska kroppstvål som skyddar och återfuktar huden på djupet. Den är utmärkt för torr eller känslig hud som blir lätt irriterad. 

en kvinna tar ett bad för att möjliggöra rakning utan röda prickar

Glöm inte att duscha med varmt vatten - eftersom det mjukar upp hårstrån, expanderar huden och gör det lättare att raka kroppen. 

Applicera en rakgel, kräm eller skum

Ett av de viktigaste stegen när du vill raka dig utan att få röda prickar är att skydda huden från sår och skåror. Du kan göra så genom att applicera en rakgel, kräm eller skum. Applicera produkten på huden och efteråt kan du börja raka dig långsamt och försiktigt. Sedan kan du skölja bort krämen och njuta av fin och len hud, på detta sätt så slipper du raksår.

Ta hand om huden efter rakning, för att undvika röda prickar och irritation

Oavsett alla förberedelser så kan huden fortfarande bli irriterad av rakning, i synnerhet om man har känslig hud. Men du behöver inte oroa dig eftersom vi ska hjälpa dig att undvika irritation och röda prickar efter rakning och ge dig tips på hur du kan lugna huden istället.

Rakning utan irritation är möjlig om du återfuktar kroppen

Nyckeln till mjuk och sund hud är att smörja in dig. Återfuktning är en viktig del av din hudvårdsrutin oavsett om du rakar din kropp eller inte. Men särskilt efter rakning så är det viktigt att ge huden omtanke och återfukta den. Detta kommer att hjälpa dig att få len hud utan röda prickar efter rakning.

under your skin kroppslotion för hudvård efter rakning

Kolla in vår ekologiska kroppslotion som innehåller jättemilda ingredienser och ger huden en riktig boost av fukt och näring. Din hud kommer att återfå sin glans och bli slät och len.

Använd inte tajta kläder för att slippa röda prickar efter rakning

Som sagt så kan rakning och irriterad hud ofta gå hand i hand. Det är väldigt lätt att få rodnad, klåda och ibland även finnar efter rakning. Därför behöver du vara snäll mot huden för att slippa röda prickar efter rakning. Men det betyder inte att du bara ska vårda huden rätt, utan det är även viktigt med vilka kläder som du använder strax efter rakning.

Så om du vill förebygga röda prickar efter rakning och slippa irriterad hud är det bäst att använda mjuka kläder som inte är för tajta. Om kläderna är för tajta kan de irritera din hud ytterligare. Så låt din skadade, irriterade hud läka och andas genom att använda anpassande kläder.

Var snäll mot din känsliga hud

Även om irritationer och rodnad uppstår rätt så ofta när man rakar sig, är det inte omöjligt att bli av med dessa problem. Rakning utan röda prickar är möjligt om du vårdar huden på rätt sätt både före och efter rakning samt om du är omtänksam mot din känsliga, irriterade hud. Du kan ägna lite tid åt dig själv, skapa ett eget hemmaspa och ta hand om din kropp och hud. Var tålmodig, försiktig och snäll mot huden, för att undvika röda prickar och inväxande hårstrån när du rakar dig i framtiden. 

Back to blog

1 comment

Tack för nyttig information.
Jag har problem med hårväxt i ansiktet.
Behöver tala.
Det är för mycket för att noppa med pincett.
Har ni tips på bra hårborttagning i ansiktet?
Är rödlätt och blir sällan brun och blir lätt röd.
Ytliga kärl i ansiktet, rodnande hud dom ofta känns torr. Kliar stundtals
Synliga porer.
Hoppas ni har lite bra råd till mig.
Mvh
Susanne

Susanne Rojsater

Leave a comment