en kvinna bakifrån

Så kan du slippa slitet hår och kluvna hårtoppar - bryt dessa dagliga vanor

Oavsett om du har långt eller kort hår, rakt eller lockigt hår, kan dina hårtoppar bli slitna och torra. Och då behöver du klippa av dem för att få håret att se bättre och friskare ut. Om du vill avstå från frekventa hårklippningar då blir du troligen irriterad på grund av dina slutna hårtoppar. Men visste du att det ibland är dina dagliga vanor som orsakar slitet hår? Det finns vissa saker som de flesta människor gör, omedvetna om att det kan skada deras hår. Så, om du vill behålla håret friskt och slätt längre samt förebygga kluvna hårtoppar, då är Under Your Skin här för att hjälpa dig. Idag vill vi berätta om några vanliga vanor som kan förstöra ditt hår och tvinga dig att boka hårklippning oftare än du skulle vilja. Fortsätt läsa och får veta hur du kan slippa slitet hår och kluvna hårtoppar.

Borstar du håret när det är blött? Så kan du bryta ditt hår

Det här är en vana som är ganska lätt att bryta för att rädda ditt hår och slippa kluvna hårtoppar. Många människor brukar borsta håret direkt efter tvätt och innan de fönar håret. Men tyvärr är det något som är väldigt dåligt för håret och det kan egentligen vara anledningen till dina kluvna hårtoppar.

en kvinna med en hårkam

När håret är vått då är det jättekänsligt och det blir slitet lättare. Så, istället för att kamma håret strax efter tvätt är vårt tips att du först fönar håret lite eller låter det lufttorka. När håret inte är så blött kan du äntligen kamma ut det och slippa slitet hår och kluvna hårtoppar.

Frottéhanddukar kan vara anledningen till slitet hår

Vi känner till rutinen - man tvättar håret, går ut ur duschen, tar en handduk som ligger till hands och gnuggar håret i denna. Men nu är det dags att sluta göra så. Just detta är en av de vanliga vanorna som kan orsaka slitna hårtoppar! En frottéhandduk skapar stor och skadlig friktion och gör att hårstrånas yttersta barriär blir frissig och håret blir lätt trassligt. Dessutom är håret, som sagt, ganska känsligt när det är blött så i kombination med en frottéhandduk blir det bara katastrof. Håret kan bli slitet och frissigt - så det är ju dags att bryta denna vana!

För att undvika slitet hår eller behandla frissigt hår hemma  på ett enkelt sätt är vårt tips att du börjar använda en bomulls T-shirt istället för en frottéhandduk när du torkar håret. Bomull är mjukare och snällare mot håret så den kommer inte att leda till frissigt hår eller kluvna hårtoppar. Och det funkar lika bra som en handduk när det gäller att torka håret. Så, säg hej då till den gamla handduken och introducera ditt hår till dess nya vän - en mjuk T-shirt.

Värmeverktyg orsakar kluvna hårtoppar

Den tredje vanan som vi pratar om kommer inte att överraska dig - värmeverktyg är inte bra för håret. Kort och tydligt. Värmen kan torka ut håret samt slita ditt hår och på så sätt orsaka kluvna hårtoppar. Och även om ditt hår ser jättefint ut efter du har stylat det, kommer du att behöva klippa av dina hårlängder efter ett tag.

en frisör lockar en kvinnas hår

Man får alltså oftast slitet hår av plattång och andra värmeverktyg, så det är bäst att avstå från frekvent användning av dessa verktyg. Om du föredrar hur ditt hår ser ut när det är stylat, lockigt eller rakt, då ber vi dig att använda värmeskydd. Använd en produkt som skyddar håret mot värmen för att slippa torrt och slitet hår även om du regelbundet stylar ditt hår.

Sätter du upp håret för ofta? Det kan skada håret

Många av oss med långt hår brukar sätta upp det för att få håret ur vägen. Men just detta är en vana som kan vara väldigt dålig för håret eftersom det kan bryta hårstrån och orsaka slitet hår. Vi förstår att du vill sätta upp håret så vi säger inte att du behöver kasta bort alla dina hårsnoddar. Men det skulle vara bra om du började släppa ut håret oftare eller använda hårtofsar som är hårvänligare. 

Du har kanske redan märkt att du får snoddmärken efter en hästsvans eller hårknut. Därför är nyckeln att sätta upp håret med ett hårband i siden eller med en av de spiralsnoddarna i silikon. Dessa typer av hårband lämnar inte märken efter sig och de skadar inte håret så mycket som vanliga hårband. Ett tips är också att göra flätor istället för knutar och hästsvansar. Hårflätor ser jättegulligt ut utan att bryta håret och orsaka kluvna hårtoppar. 

Färgat och slingat hår blir slitet lättare

Kan man få slitet hår av hårfärg? Ja, tyvärr. Hårfärg, slingor, blekning och olika kemiska behandlingar kan vara jätteskadliga för hårstrån. Först och främst torkar dessa behandlingar ur ditt hår. Som en följd, kan håret bli extrakänsligt och lätt att slitas eftersom det är försvagat. Förstås, betyder det inte att du inte kan färga ditt hår längre! Istället betyder det att du behöver börja ta hand om färgat hår på rätt sätt för att bevara hårfärgen och förhindra kluvna hårtoppar. Tänk på att färgat hår kräver extra vård och kärlek för att se ut hälsosamt, slätt och glansigt. Så, glöm inte att ge håret tillräckligt med fukt och var snäll mot det för att slippa få slitet torrt hår. 

hårfärgning i salongen kan orsaka slitet hår och kluvna hårtoppar

Tips! Eftersom färgat hår behöver mycket återfuktning rekommenderar vi att du använder ett balsam som vårdar håret på riktigt. Vi kan tipsa dig om vårt ekologiska balsam som återfuktar och mjuknar håret, samt ger håret en fin glans.

Hur kämpar du mot slitna hårtoppar? 

Det går inte att fixa slitna hårtoppar på annat sätt - man behöver klippa av dem. Så, det är bättre att ta hand om håret på rätt sätt och slippa göra vissa misstag som skadar och sliter ditt hår. Alltså, om du vill slippa slitet hår och kluvna hårtoppar kan du börja med att bryta dessa vanliga vanor som skadar ditt hår i hög grad. Blir du mer omtänksam mot ditt hår kommer du att se en stor skillnad i hårets utseende och du kan sluta boka klipptid så ofta. Hur skyddar du ditt hår mot skador? 

Back to blog

Leave a comment